Stiv Džobs na bolovanju do kraja juna

Kompanija Apple je u sredu 14. januara saopštila da će njen glavni izvršni rukovodilac Stiv Džobs do kraja juna biti na bolovanju, jer su njegovi zdravstveni problemi složeniji nego što se isprva mislilo. Dok bude odsutan zamenjivaće ga jedan od vodećih rukovodilaca Applea Tim Kuk, koji je do sada bio glavni operativni rukovodilac kompanije i odgovoran za globalnu prodaju i rad kompanije.

Džobs se sredinom 2004. podvrgao lečenju od retkog oblika raka pankreasa i od tada se s vremena na vreme pojavljuju glasine o njegovom zdravlju. Mada je rak pankreasa jedan od težih vidova bolesti u pogledu oporavljanja i sa slabo poznatim procentima preživljavanja, Džobs tvrdi da se u njegovom slučaju radi o manje agresivnoj varijanti raka i da je primenjeni tretman bio uspešan. Međutim, u poslednjih par godina primećeno je da je dosta oslabio, tako da sada izgleda preterano mršav.

Pitanja o njegovom zdravstvenom stanju pojavila su se ponovo čim je objavljeno da neće održati svoj uobičajeni govor na izložbi Macworld Expo, koja je od 5. do 9.januara ove godine održana u San Francisku.

Da bi suzbio glasine o svom zdravlju Džobs je na kompanijskoj Web lokaciji 5. januara postavio pismo u kome je objavio da gubi težinu zbog hormonske neuravnoteženosti.

„Nažalost, moja odluka da govor na Macworldu prepustim Filu, pokrenula je novi talas glasina o mom zdravlju, pri čemu su neki čak objavili članke po kojima sam na samrtnoj postelji“, stoji u pismu u kome pominje potpredsednika za marketing Fila Šilera, koji je umesto njega održao govor na Macworldu. „Odlučio sam da nešto veoma lično podelim s Appleovom zajednicom tako da svi možemo da se opustimo i uživamo u izložbi.“

Džobs je priznao da je oslabio u poslednjoj godini i rekao da je uzrok „misterija i za mene i za moje lekare“ ali da je posle „sofisticiranih testova krvi“ uspostavljena dijagnoza „da mi hormonska neravnoteža krade proteine koji su mom telu potrebni da bi bilo zdravo“. Tom prilikom je takođe naveo i da je započet novi tretman ali da će tek krajem proleća ponovo povratiti izgubljenu telesnu masu.

I dalje ću tokom oporavka biti izvršni direktor kompanije Apple, napisao je u svom pismu koje je završio navodeći da je o svom zdravstvenom stanju rekao i više nego što je želeo i da to više neće činiti.

Upravni odbor Applea je tom prilikom takođe objavio saopštenje u kome je ponovio raniji stav da „ukoliko dođe dan kad Stiv poželi da se penzioniše ili zbog nekih drugih razloga ne može da ispunjava svoje obaveze kao glavni izvršni rukovodilac Applea, mi ćemo vas obavestiti“. Nažalost, obaveštenje je došlo posle nepunih deset dana.

|Search:Find More About Stiv Džobs na bolovanju do kraja juna|

[ad#ad-post1]