Evropska unija želi da spreči Kinu u kupovini tehnoloških kompanija

KOMESAR EVROPSKE UNIJE ZADUŽEN za industriju želi da blokira pokušaje Kine da kupi evropske kompanije koje razvijaju najnoviju tehnologiju.

Komesar Antonio Tajani dao je intervju nemačkom listu Handelsblatt u kome je rekao da Evropa treba da formira telo sa dovoljno ovlašćenja da može da blokira kupovinu strateških tehnoloških kompanija od strane inostranih firmi. „Kineske kompanije imaju sve više i više sredstava na raspolaganju, što im omogućava da kupe ključne evropske kompanije koje poseduju bitne tehnologije“, rekao je Tajani.

Komesar smatra da bi buduće telo trebalo da nalikuje američkom Komitetu za strana ulaganja. Nova organizacija trebala bi da utvrđuje da li je preuzimanje neke kompanije od strane privatne ili državne firme opasno po evropske interese.

Navedeni intervju će dodatno zategnuti odnose između Evropske unije i Kine, koji su u domenu trgovine već bili poprilično zategnuti. Komisija trenutno proverava kineske kompanije.

Evropske kompanije takođe traže da Kina ukine ograničenja koja se tiču stranih ulaganja, kako bi se osiguralao fer plej na tržištu. (I.S.)
Saznajte više | Pošaljite vaš komentar

|Search:Find More About Evropska unija želi da spreči Kinu u kupovini tehnoloških kompanija|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro