CES 2011: Tablični računari, 4G mobilna telefonija i auto tehnologija u centru pažnje

NE TREBA DA BUDETE VIDOVITI DA biste pogodili šta će biti u centru pažnje posetilaca predstojećeg Sajma potrošačke elektronike Consumer Electronics Show (CES), koji se od 6. do 9. januara 2011. godine održava u Las Vegasu – tablični računari.

Otkako je u aprilu ove godine Apple predstavio svoj tablični računar iPad, brojni proizvođači elektronskih uređaja se trude da razviju svoj „odgovor“ na iPada, tako da se očekuje da na CES-u bude prestavljeno desetak novih uređaja te vrste

Većina tih računara je zasnovana na Googleovom Androidu, koji je već preoteo od Microsofta vodeće mesto kada su u pitanju operativni sistemi za tablične računare. “Džin iz Redmonda” tek treba da predstavi svoju verziju operativnog sistema za tablične računare; očekuje se da će Stiv Bolmer, izvršni direktor kompanije, to učiniti 5. januara za vreme svog uvodnog izlaganja na CES-u.

Što se tiče hardvera, očekuje se da će se noviteti odnositi na veličinu dijagonale ekrana računara, budući da su najavljeni uređaji sa ekranima dijagonala od 6 do 12 inča. Pored toga, japanska kompanije NEC predstaviće tablični računar s dva ekrana.

Proizvođači procesora će na CES-u nastaviti svoje nadmetanje koje traje tokom cele godine. Intelu će se suprostaviti Freescale i Nvidia, čiji su procesori zasnovani na procesorskoj arhitktiru kompanije Arm. Freescale tvrdi da će na CES-u biti predstavljena 23 tablična računara zasnovana na njenim procesorima, dok Nvidia, koja je najpoznatija po svojim grafičkim karticama, očekuje da će na sajmu biti predstavljen veći broj tabličnih računara zasnovan na njenom procesoru Tegra.

Pošto su prošle godine u SAD puštene u rad 4G LTE mreže mobilne telefonije, očekuje se da na CES-u debituju i pametni telefoni sposobni za rad u tim mrežama. Kompanija Verizon Wireless je svoju 4G LTE mrežu aktivirala početkom decembra, obećavajući korisnicima brzinu preuzimanja do deset puta veću od one u postojećim 3G mrežama. Po nekim najavama, kompanija će na CES-u predstaviti i telefone sposobne za rad u 4G mrežama. Isto tako, očekuje sa da na sajmu budu predstavljeni i telefoni sa novim Microsoftovim operativnim sistemom Windows Phone 7.

Međutim, CES neće proteći samo u znaku tabličnih računara i mobilnih telefona. Trodimenzionalna televizija koja je obeležila prošlogodišnju manifestaciju, ponovo će biti zastupljena na ovogodišnjem CES-u, mada korisnici zasada sporo usvajaju tu tehnologiju. Toshiba planira da po prvi put van Japana, predstavi 3D televizore uz koje nisu potrebne posebne 3D naočare, dok će južnokorejski LG predstaviti džinovski 72-inčni 3D televizor, ali i modele sa manjim dijagonalama ekrana. Isto tako, očekuje se i predstavljanje kompatibilnih Blu-ray Disc plejera.

Kompanija E-Ink, koja proizvodi ekrane za većinu poznatih proizvođača čitača e-knjiga, nedavno je predstavila svoj prvi kolor ekran namenjen toj vrsti uređaja. Očekuje se da i novi modeli e-čitača budu predstavljeni na sajmu.

I visoka tehnologija namenjena automobilskoj industriji naći će, kao i ranijih godina, svoje mesto na ovogodišnjem CES-u. Izvršni direktori Audija i Forda će održati uvodna izlaganja na sajmu, a očekuje se da najave nove modele automobila u kojima su primenjene najnovije računarske tehnologije. Osim toga, kompanija Ford će na CES-u promovisati svoj električni automobil Volt.

Organizatori očekuju da će CES 2011 privući oko 120.000 posetilaca, što je neznatno manje nego 2010. (126.641 posetilac), ali i više nego 2009. (113.085 posetilaca). Na sajmu će učestvovati oko 2500 izlagača, od kojih nešto malo manje od polovine stiže iz inostranstva. Za mnoge od njih, manifestacija počinje dan ranije, 5. januara, kada su zakazane brojne konferencije za novinare. (M.B.)

|Search:Find More About CES 2011: Tablični računari, 4G mobilna telefonija i auto tehnologija u centru pažnje|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv