AMD razvija dvojezgarne procesore Neo

Kompanija AMD je sredinom ove nedelje saopštila da će u drugoj polovini ove godine predstaviti dvojezgarne procesore Neo. Ti procesori će biti deo platforme Congo, koja će malim prenosivim računarima omogućiti bolje performanse i integrisanu grafiku.

Prvi jednojezgarni procesor Neo, najavljen je na sajmu potrošačke elektronike Consumer Electronics Show (CES) koji je od 8. do 11. januara 2009. godine održan u Las Vegasu. Procesor je deo nove platforme Yukon koja još obuhvata skup sistemskih čipova i ATI-jev grafički kontroler.

Prema AMD-u, štedljivi procesori Neo su namenski dizajnirani za male prenosive računare sa ciljem da korisniku pruže punu funkcionalnost klasičnog prenosivog računara. AMD vidi svoju novu seriju procesora kao okosnicu takođe nove klase prenosivih računara, koje naziva ultratankim, i pozicionira ih između malih prenosivih i ultraprenosivih računara. Kako tvrde AMD-ovi čelnici mali prenosivi računari su preskupi za prosečnog korisnika, dok su ultraprenosivi, iako jeftini, ograničene funkcionalnosti.

Maksimalna potrošnja procesora Neo iznosi svega 15W, pa AMD planira da razvije više modela slične cene i energetskog profila. Rendi Alen, jedan od potpredsednika AMD-a, kaže da korisnici u budućnosti mogu očekivati stalan rast performansi i dugotrajnije baterije, jer će AMD intenzivno raditi na razvoju štedljivih procesora.

Cilj AMD-a je da dizajnira procesor kao deo platforme koja će pružiti korisnicima efikasnu kombinaciju grafike, procesora i skupa sistemskih čipova sa izbalansiranim performansama i potrošnjom. Procesori Neo možda troše više energije od Intelovih procesora Atom zbog čega je i trajanje baterije nešto kraće, ali za razliku od njih pružaju punu funkcionalnost, kaže Rendi Alen.

|Search:Find More About AMD razvija dvojezgarne procesore Neo|

[ad#ad-post1]