Rudnik retkih zemalja u SAD ponovo radi

AMERIČKA KOMPANIJA MOLYCORP SAOPŠTILA je da je proizvodnja u njenom rudniku metala iz grupe retkih zemalja obnovljena, nakon više od osam godina pauze.

Rudnik se nalazi u blizini mesta Mauntin Pas, u Kaliforniji, a preradom rude koja se vadi u njegovom površinskom kopu dobijaju se metali cerijum, lantanijum, neodimijum i europijum. Utvrđene rezerve ovog rudnika, najvećeg te vrste u SAD, iznose 20 miliona tona. Rudnik je zatvoren 2002. godine zbog brige za zaštitu životne sredine i konkurencije u vidu kineskih rudnika u kojima je proizvodnja metala iz grupe retkih zemalja jeftinija.

Metali iz grupe retkih zemalja (17 metala – skandijum, itrijum i 15 lantanoida) su veoma traženi zvog svojih jedinstvenih svojstava koja omogućavaju minijaturizaciju elektronskih komponenti kao što su kondenzatori, laseri ili jaki magneti. Mnogi od današnjih visokotehnoloških uređaja, od računarskih diskova do hibridnih automobila, sadrže komponente napravljene od tih metala.

Trenutno, kineski rudnici zadovoljavaju više od 90% ukupne svetske tražnje za metalima iz grupe retkih zemalja. Do toga je došlo zato što su zemlje sa sopstvenim nalazištima ovih metala odlučile da ih uvoze iz Kine, zbog jeftinijih troškova proizvodnje i blažih ograničenja u pogledu očuvanja životne sredine.

Kina je nedavno zbog diplomatskih nesuglasica obustavila izvoz metala iz grupe retkih zemalja u Japan, koji je najveći uvoznik tih metala, i uopšte gledano pooštrila kontrolu nad njihovim izvozom.

Gledano u ovom svetlu, odluka kompanije Molycorp da pokrene proizvodnju u rudniku Mauntin Pas označava pokušaj da se umanji zavisnost od Kine u snabdevanju sirovinama, ali i poveća njihova proizvodnja u SAD. Kompanija Molycorp planira da u 2011. iskopa 3000 tona, a da do kraja 2012. godine dostigne godišnju proizvodnju od 20.000 tona metala, kao i da izgradi novo postrojenje za separaciju rude.

Ostaje da se vidi koliko će napori SAD i drugih zemalja, kao što je Japan koji istražuje nova nalazišta u Kanadi i Australiji, ugroziti kinesku proizvodnju metala iz grupe retkih zemalja koja je 2009. godine dostigla 124.000 tona. (M.B.)

|Search:Find More About Rudnik retkih zemalja u SAD ponovo radi|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv