LG Electronics i REC proizvode solarne ćelije

Južnokorejska kompanija LG Electronics potpisala je petogodišnji ugovor vredan 340 miliona dolara, sa norveškom kompanijom REC Wafer o isporuci silicijumskih podloga namenjenih za proizvodnju solarnih ćelija.

Podloge predstavljaju listove silicijuma koji se seku radi izrade solarnih ćelija, a očekuje se da će njihova isporuka (u ograniučenom obimu) početi naredne godine.

Kompanija LG Electronics se upustila u nadmetanje na tržištu solarnih ćelija i panela, otkako je u junu prošle godine od svoje sestrinske kompanije LG Chem kupila njen ogranak za proizvodnju solarnih ćelija.

LG je u oktobru prošle godine saopštio da će u svojoj fabrici plazma panela u gradu Gumi u Južnoj Koreji, reorganizovati jednu proizvodnu liniju koja se trenutno ne koristi, u dve linije za proizvodnju solarnih ćelija. Na tim linijama će se proizvoditi solarne ćelije zasnovane na nanokristalima. Radi se o ćelijama izgrađenim od supstrata silicijuma koji je presvučen slojem nanokristala.

Dve nove linije će zajednički obezbediti podloge dovoljne za izradu solarnih ćelija koje godišnje mogu proizvesti 120 megavata (MW) snage, a očekuje se da će prva od te dve linije početi sa radom u prvom tromesečju 2010. godine.

Kompanija LG Electronics je prošle godine uspešno okončala pregovore sa nemačkom kompanijom Conergy o zajedničkom ulaganju u postojeću fabriku solarnih panela kompanije Conergy u Frankfurtu. Međutim, aktuelna svetska finansijska kriza je dovela do izmene postignutog dogovora, tako da trenutno nije poznato da li će dve kompanije započeti zajedničku proizvodnju solarnih ćelija.

|Search:Find More About LG Electronics i REC proizvode solarne ćelije|

[ad#ad-post1]

tnews