Sony predstavio nove štedljive televizore

Kompanija Sony predstavila je nedavno seriju novih energetski štedljivih TV prijemnika. Između ostalih naprednih mogućnosti za štednju energije koje imaju novi modeli, najinteresantnije deluje funkcija koja automatski isključuje ekran čim TV prijemnik registruje da u prostoriji nema nikoga od gledalaca.

Radi se o modelima sa oznakom Bravia V5, koji su opremljeni minijaturnim senzorom smeštenim ispod ekrana. Čim senzor registruje da u prostoriji nema gledalaca, ekran se isključuje, što prema navodima predstavnika kompanije štedi do 50 posto struje. Ostale funkcije TV prijemnika, uključujući zvuk, ostaju aktivne, ali se nakon 30 minuta, ukoliko senzor ne registruje povratak nekog od gledalaca, televizor prebacuje u režim na čekanju.

Kada se koriste na uobičajen način, Sonyjevi televizori iz serije V5 troše manje energije od prethodnih modela. TV prijemnici dijagonala 40 i 46 inča troše 129, odnosno 153 vata, što je značajno niže u poređenju sa 217, odnosno 263 vata, koliko troše TV prijemnici istih dijagonala iz serije Bravia V1, predstavljeni prošle godine.

Sony je kod novih modela uveo i funkciju “low energy”, koja te televizore na neki način vraća u doba analognih prijemnika sa katodnim cevima. Na tim televizorima je postojao mehanički prekidač za uključivanje i isključivanje koji je u potpunosti isključivao napajanje TV prijemnika. Za razliku od tih modela, moderni televizori sa ravnim ekranima troše struju čak i kada ih korisnik isključi uz pomoć prekidača na televizoru. Doduše, radi se o minimalnoj potrošnji struje (oko 0,06 vati), međutim funkcija “low energy” na novim Sonyjevim modelima iz serije Bravia V5 omogućava da potrošnja struje, kada je televizor isključen, bude jednaka nuli.

Sony od ranije ima iskustva sa štednjiom energije; kompanija je sredinom 2008. godine predstavila unapređene, “zelene” modele televizora iz serije J, koji se prodaju samo u Japanu. Model JE1, dijagonale 32 inča troši 89 vata, dok novi model J5, iste dijagonale, troši 84 vata.

Drugi proizvođači TV prijemnika na sličan način pokušavaju da proizvedu štedljivije televizore, unapređujući pre svega dizajn ekrana i pozadinskog osvetljenja. Novi dizajn tih komponenti televizora omogućava da ekran bude povremeno isključen, za razliku od konvencionalnih LCD televizora, čiji ekrani su najveći potrošači struje sve dok je televizor uključen.

Televizori iz serije Bravia V5 će u SAD početi da se prodaju u prvoj polovini godine, ali njihove cene još uvek nisu objavljene. U Japanu će se pojaviti krajem februara, po ceni od 2.310 dolara za 40-inčni model, odnosno 3.090 dolara za televizor dijagonale 46 inča.

|Search:Find More About Sony predstavio nove štedljive televizore|

[ad#ad-post1]

tnews