Aplikacija za poziv u pomoć

ISTRAŽIVAČI SA TAJVANSKOG UNIVERZITETA za nauku u tehnologiju Lunghwa predstavili su aplikaciju za mobilne telefone pomoću koje na jednostavan način možete poslati informaciju o lokaciji na kojoj se trenutno nalazite primaocima koje ste prethodno odredili.

Radi se o aplikaciji Mobile Savior (mobilni spasitelj) koja šalje koordinate geografske širine i dužine lokacije na kojoj se korisnik nalazi, što može biti od velike koristi u slučaju prirodnih katastrofa, kao što su zemljotresi. „U slučaju da se vlasnik telefona nađe zarobljen u ruševinama, Mobile Savior može da posluži da pozove pomoć“, izjavio je profesor Liang Čihsijung sa Univerziteta Lunghwa.

Aplikacija se u prodaji našla početkom ove nedelje, neposredno nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio Japan.

Korisnici iz bilo koje zemlje mogu preuzeti ovu aplikaciju u verziji na engleskom, kineskom ili japanskom, po ceni od 3 USD. Najveći deo prihoda od njene prodaje namenjen je žrtvama zemljotresa i biće upućen preko japanskog Ministarstva inostranih poslova ili preko Crvenog krsta.

Autori aplikacije očekuju da će u prvih mesec dana njene prodaje biti prikupljen novac dovoljan za povraćaj uloženih sredstava, nakon čega će sav prihod biti doniran za rekonstrukciju kuća u Japanu koje je razorio cunami.

Mobile Savior radi tako što prikuplja podatke o trenutnoj lokaciji od ugrađenog sistema za globalno pozicioniranje i šalje ih uz poziv za pomoć ka telefonima službi za hitne slučajeve, ali i članovima porodica, ili bilo kojim drugim brojevima koje korisnik navede.

„Projekat je bio moja ideja, jer su se i u Tajvanu događali zemljotresi i klizišta nakon čega nismo uspevali da pronađemo unesrećene“, rekao je Liang, koji je razvio aplikaciju zajedno sa svoja četiri studenta. „Uz samo jedan pritisak na taster, podaci o lokaciji će biti poslati, a to ljudima može spasiti život. Ako ste zatrpani, ali preživite, neko vas može naći“, dodaje Liang.

Po njegovim rečima i drugi istraživači su razvili slične aplikacije za mobilne telefone, ali se ni jedna od njih ne aktivira jednim pritiskom tastera, ili se ne prodaje globalno.

Poslednji zemljotres koji je pogodio Tajvan desio se 1999. godine, kada je poginulo 2.400 ljudi, a 11.300 je bilo povređeno. Dve godine kasnije, tajfun koji je pogodio ovo ostrvo, izazvao je klizišta koja su odnela hiljade života, a potraga za preživelima i njihovo spasavanje bili su otežani delimično i zbog toga što spasioci nisu znali gde da ih traže.

Nova mobilna aplikacija može poslužiti i u slučaju otmice ili u drugim situacijama iz kojih je nemoguće izaći bez tuđe pomoći.

Prema rečima profesora Lianga, još uvek se ne može sa preciznošću reći koliko korisnika je do sada preuzelo aplikaciju Mobile Savior. (M.S.)

 

|Search:Find More About Aplikacija za poziv u pomoć|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro