Dell predstavio mikroservere PowerEdge

KOMPANIJA DELL PRIKAZALA JE štedljive servere iz serije PowerEdge čija je glavna prednost u odnosu na standardne servere brzo udruživanje kako bi efikasnije izvršavali zadatke. Osim toga, novi serveri troše manje električne energije nego konvencionalni serveri koji, doduše, koriste brže procesore.

Serveri PowerEdge C5220 i C5125 sa jednoprocesorskim ležištem, koje Dell naziva „mikroserveri“, dele komponente unutar složenog kućišta, a udruživanjem nude bolje performanse po jedinici potrošene energije od tradicionalnih servera.

Novi serveri PowerEdge namenjeni su korisnicima koji žele da skladište veb sadržaj ili datoteke. Pogodni su za ugošćavanje veb stranica, a davaocima internet usluga omogućavaju da ponude zasebne ili deljene usluge, uz zadržavanje snage i prostornih zahteva koje postavlja centar za obradu podataka.

Dellovo odeljenje za razvoj centara za obradu podataka već nudi server zasnovan na štedljivom procesoru Nano kompanije Via, ali su novi serveri snažniji. Model PowerEdge C5220 zasnovan je na Intelovim nedavno predstavljenim procesorima Xeon E3-1260L i Xeon E3-1220L, koji troše 45, odnosno 20 vati. Ovi jeftini procesori podržavaju standardne opcije, uključujući 64-bitne operativne sisteme, ispravljanje grešaka i hardversku virtuelizaciju.

Model PowerEdge C5125 će biti zasnovan na AMD-ovim dvojezgarnim ili četvorojezgarnim procesorima Phenom ili Athlon.

Novi serveri zasnovani na Intelovim procesorima su prvi Dellovi proizvodi koji koriste procesore iz serije Xeon E3-1200. Prošle nedelje, prilikom predstavljanja procesora, predstavnici Intela su izjavili da će mikroserveri u sledećih četiri do pet godina dostići 10% tržišta servera.

Serveri mogu da dele komponente kao što su napajanja, ventilatori i mrežni priključci unutar gusto upakovanog kućišta visine 3U (5,25 inča, odnosno 13,33 centimetara, jer 1U označava šasiju visine 1,75 inča).

Dellovo kućište C5000, visine 44,8 centimetara i dubine 75 centimetara, može primiti do 12 servera PowerEdge C5220 ili C5125 koji zauzimaju jedno serversko ležište.

Jeftinije servere koji će služiti za pružanje usluga iz računarskog oblaka, ponudile su i kompanije kao što je SeaMicro, koja je nedavno predstavila server SM10000-64. Ovaj server sadrži 256 dvojezgarnih procesora Atom N570 i namenjen je centrima za obradu podataka koji moraju da podnesu jak internet saobraćaj i izvrše veliki broj transakcija, kao što je elektronska pošta, pretraživanje i društveno umrežavanje.

PowerEdge C5220 će se takođe zasnivati na Intelovom dvojezgarnom procesoru Core i3-2120, koji troši do 65 vati. Ovaj server će imati do 32 GB radne memorije i SATA diskove kapaciteta 4 TB, odnosno serijski povezane SCSI diskove kapaciteta 2,4 TB. Server će biti dostupan do kraja maja, ali cena se još ne zna.

Server PowerEdge C5125, zasnovan na AMD-ovim procesorima, imaće do 16 GB radne memorije i do 4 TB prostora za skladištenje uz pomoć SATA diskova. Serveri će se na tržištu naći do kraja aprila. Njihova cena takođe još uvek nije poznata.

Što se tiče operativnih sistema, serveri će podržavati Windows Server, Novell Suse Linux Enterprise Server 11 i Red Hat Enterprise Linux 6.0. (M.S.)

|Search:Find More About Dell predstavio mikroservere PowerEdge|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro