Oracle obustavlja razvoj softvera za procesore Itanium

KOMPANIJE ORACLE JE POČETKOM ove nedelje najavila da više neće razvijati aplikacije za Intelove procesore Itanium; istu odluku su krajem prošle godine najavili i Microsoft i Red Hat.

„Nakon više razgovora s Intelovim rukovodiocima, odlučili smo da prekinemo razvoj softvera za Intelove procesore Itanium,“ izjavili su predstavnici Oraclea. „Intelovo rukovodstvo je jasno dalo do znanja da je njihov stratešku fokus na x86 procesorima i da se Itanium bliži svom kraju.“

Odustajanje Oraclea, jednog od najvećih svetskih proizvođača poslovnog softvera, predstavlja veliki udarac za Itanium. Arhitektura ovog procesora se razlikuje od Intelove glavne arhitekture (x86), tako da kompanije moraju da pišu programe posebno za ovu procesorsku arhitekturu.

Microsoft je prošlog aprila, uoči predstavljanja Intelovih procesora iz serije Xeon 7500, saopštio da će postepeno prestati da razvija softver za Itanium. Nova Intelova serija procesora, koja je zasnovana na x86 arhitekturi, predstavlja prve procesore Xeon koje karakteriše visoka pouzdanost, što je nekada bilo svojstveno procesorima Itanium. Analitičari nagađaju da Microsoft jednostavno više nije video razlog da i dalje podržava Itanium, kad Xeon sadrži sve njegove prednosti.

Red Hat je odustao od razvoja softvera za Itanium krajem 2009. godine.

Hewlett-Packard, sa kojim je Oracle vodio javnu borbu prošlih nekoliko meseci, jedna je od najvećih IT kompanija koja podržava servere s procesorima Itanium. HP nije dozvolio da Oracle prošle godine pozove novog izvršnog direktora te kompanije Lea Apotekera, da se pojavi u sudskom procesu koji je Oracle pokrenuo protiv kompanije SAP, zbog navodne krađe softvera. Oracle, koji je presudom dobio 1,3 milijarde dolara, želeo je da Apoteker, bivši izvršni direktor SAP-a, svedoči na suđenju.

Predstavnici Oraclea su izjavili da će kompanija nastaviti da pruža podršku postojećim korisnicima Oracleovog softvera za procesore Itanium. (M.S.)

|Search:Find More About Oracle obustavlja razvoj softvera za procesore Itanium|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro