IBM-u preti antimonopolska istraga u Evropi

Kompanija T3 Technologies iz Floride, proizvođač velikih centralnih (mejnfrejm) računara, saopštila je u utorak 20. januara da je antimonopolskom telu Evropske komisije podnela tužbu protiv IBM-a. T3 optužuje IBM da odbija da prodaje svoj operativni sistem za mejnfrejm računare kupcima koji hoće da ga koriste na njenim računarima.

Kompanija traži da ovo telo ispita cene po kojima IBM prodaje svoje mejnfrejm sisteme, jer bi njihovi evropski kupci za 20 godina mogli da uštede 48 milijardi dolara ukoliko bi na ovom tržištu postojala poštena konkurencija.

Ministarstvo pravde SAD je još pre pola veka u sličnom sporu donelo presudu kojom se IBM-u naređuje da prestane da vezuje prodaju svog hardvera sa softverom.

Od tada je, tvrdi T3, IBM preduzeo niz proračunatih koraka da spreči kompanije kao što su Amdahl, Hitachi, Comparex, PSI i T3 da prodaju mejnrfrejm računare kompatibilne s njegovim, čime je stavio bravu na tržište ovih računara.

T3 se pripremio da podnese tužbu generalnom direktoratu Evropske komisije nadležnom za tržišno nadmetanje još prošlog avgusta, nedugo pošto je IBM kupio kompaniju Platform Solutions Inc. (PSI), čime je okončao antimonopolski spor koji je ta kompanija vodila protiv njega, a u kojem je i T3 želeo da učestvuje.

Taj slučaj je započet 2006. godine kad je IBM tužio PSI u okružnom sudu Njujorka zbog kršenja patentnih prava. PSI je početkom 2007. odgovorio kontratužbom optuživši IBM za kršenje antimonopolskih zakona i nepoštenu konkurenciju, a T3 je od suda tražio da se uključi u spor protiv IBM-a. PSI je povukao tužbu kad ga je kupio IBM.

Od evropskih postupaka korist bi mogli da imaju i američki poreski obveznici, jer se mnoge banke i tela američke vlade oslanjaju upravo na IBM-ove velike računare i moraju da plaćaju za njih onoliko koliko IBM traži.

Činjenica da američka kompanija mora da potraži pravdu u Evropi očito ukazuje na vakuum u pogledu primene zakona o poštenoj konkurenciji u SAD. To bi zato mogla biti još jedna od tema kojima će morati da se pozabavi nova američka vlada.

Kompanija T3 je bivši IBM-ov partner i preprodavac mejnfrejm računara, koji je 2000. godine ponudio tržištu sopstvene računare serije tServer kompatibilne s IBM-ovim, a 2006. i novu seriju mejnfrejm računara Liberty.

T3 sada ima podršku Microsofta, koji je u kompaniju prošlog novembra uložio nepoznat iznos sredstava da bi pomogao razvoj novih proizvoda za zajedničke korisnike. Microsoft i sam ima posla s pomenutom evropskom komisijom za antimonopolske sporove, jer je ona prošle nedelje pokrenula novu istragu o njegovoj praksi da svoj Internet Explorer prodaje u paketu sa operativnim sistemom Windows.

|Search:Find More About IBM-u preti antimonopolska istraga u Evropi|

[ad#ad-post1]