Gugl postao transparentniji

VLADE KOJE TO ZANIMA MOGU DA DOBIJU obaveštenja o tome kako Gugl (Google) praktično sprovodi svoju poslovnu politiku, ali ispostavilo se da i Gugl proučava kakva je praksa tih vlada.

U svom najnovijem Izveštaju o transparentnosti (Transparency Report ), Gugl otkriva zahteve svih vlada koje su tražile informacije o njegovim korisnicima i zahtevale da se neki sadržaj ukloni. Izveštaj sadrži nove podatke iz perioda jul–decembar 2010. i nove načine njihovog prikazivanja.

Zanimljivo je da se pojavio u trenutku kad je američka savezna trgovinska komisija (Federal Trade Commission, FTC) počela da istražuje Guglovu poslovnu parksu. “Nadamo se da će poboljšanja koja smo uneli na našu stranu pomoći da jasnije vidite kako se veb oblikuje pod uticajem vlada i kako Gugl odgovara na postavljene zahteve za uklanjanjem informacija”, navodi se u objavljenom saopštenju.

Guglov izveštaj nudi i alatke koje daju vizuelnu predstavu saobraćaja njegovih servera (što vam može oduzeti mnogo vremena ukoliko se upustite u detaljno proučavanje podataka). Gugl kaže da „ovaj alat pokazuje prekide u slobodnom kretanju informacija nezavisno od toga da li su im uzrok vladine blokade ili prekinuti kablovi.“

Gugl nudi i mapu s pribadačama koje ukazuju na zahteve za uklanjanjem sadržaja za svaku zemlju koja ih je zahtevala. Sa nje se, na primer, vidi da je u 2010. godini najviše zahteva za uklanjanjem sadržaja (263) postavio Brazil, dok su SAD postavile 54. Gugl u slučaju Brazila smatra da je to posledica velike popularnosti lokacije za mrežno druženje Orkut i sudskih zahteva da se ukloni sadržaj u vezi s političkim kampanjama vođenim u vreme tamošnjih izbora.

Zanimljivo je da Srbija nije podnela nijedan zahtev, kao ni Slovenija i Makedonija, ali Hrvatska jeste, mada je taj broj manji od deset i Gugl ih je sve sproveo. (M.V.)

mpcv