Samsung traži zabranu uvoza Eplovih ključnih proizvoda u SAD

SAMASUNG I EPL (APPLE) NASTAVLJAJU da se međusobno optužuju za kopiranje dizajana i tehnologije, a najnovija vest je da Samsung traži da se obustavi uvoz Eplovih ključnih proizvoda u SAD – pri čemu misli na Ajfon (iPhone), Ajped (iPad) i Ajpod (iPod). Razlog? Ovi proizvodi su ugrozili njegovu intelektualnu svojinu.

„Samsung će odlučno braniti svoju intelektualnu svoju kako bi zaštitio svoju ulogu lidera i inovatora u mobilnim komunikacijama i bolje usluživao svoje klijente“, kaže se u saopštenju kompanije.

Uspeh koji su postigli Ajfon i Ajped doveo je do toga da su mnoge konkurentske kompanije ponudile slične proizvode kako bi se dokopale dela ovog brzo rastućeg tržišta. Samsung je okusio deo tog uspeha time što je ponudio seriju tabličnih računara Galaksi (Galaxy) kao i pametne telefone slične Ajfonu.

Međutim, ranije ove godine Epl je podneo tužbu protiv Samsunga optužujući ga da je „podlo“ kopirao dizajn njegovih proizvoda, posebno ističući dizajn Galaksije i izgled sličica na njenom ekranu.

Samsung je na to odgovorio izjavom da su njegovi proizvodi rezultat sopstvenog istraživanja i razvoja, a nekoliko dana kasnije podneo je tužbu protiv Epla u tri zemlje i optužio američku kompaniju da je nezakonito koristila njegove patente.

Analitičari smatraju da ovo pravno prepucavanje obema kompanijama samo stvara nepotrebne glavobolje i nisu uvereni da će Samsung uspeti u nameri da se zabrani prodaja Eplovih proizvoda u SAD. Isto tako, uvereni su da će sudiji biti teško da odluči kako Samsungovi proizvodi treba da budu dizajnirani i da Epl neće moći da diktira Samsungu kako oni treba da izgledaju.

Uprkos tužbama i protivtužbama ove dve kompanije svejedno zavise jedna od druge. Samsung proizvodi čipove za Eplove proizvode a Epl je njegov ključni klijent. Njihovo međusobno poslovanje u 2010. godini dostiglo je oko 5,7 milijardi dolara, tako da i pored pravnih razmirica koje unose gorčinu u njihove međusobne odnose, malo je verovatno da će prestati da posluju jedan s drugim.

Analitičari zato smatraju da obe kompanije treba da budu pragmatičnije. Epl će na kraju morati da kupuje čipove od proizvođača koji mu nudi najbolje proizvode po najboljim cenama, ali imajući u vidu količinu čipova koji mu trebaju, malo je verovatno da će naći nekog drugog poput Samsunga. (M.V.)

|Search:Find More About Samsung traži zabranu uvoza Eplovih ključnih proizvoda u SAD|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv