Bilbord koji udiše ugljen-dioksid

KOKA-KOLA I SVETSKA FEDERACIJA za zaštitu prirode (World Wildlife Federation, WWF) predstavili su prošle nedelje u glavnom gradu Filipina, Manili, prvi živi reklamni pano (bilbord).

Zelene “tačke” raspoređene oko flaše popularnog bezalkoholnog napitka su “izrađene” od hiljada stabljika Fukien čaja i raspoređene celom površinom ovog neobičnog bilborda, čije su dimenzije 20 x 20 metara.

Fukien čaj potiče iz istoimene provincije u južnoj Kini i predstavlja jednu od najčešće korišćenih biljaka za izradu bonsai aranžmana. Prema saopštenju Koka-Kole svaka od biljaka upotrebljenih za izradu bilborda može godišnje da apsorbuje 5,9 kilograma ugljen-dioksida, odnosno ceo bilbord može za godinu dana da apsorbuje oko 21.200 kilograma ugljen-dioksida.

Osim što je osnova bilborda izrađena od biljaka, i drugi materijali upotrebljeni za njegovu izradu takođe zadovoljavaju zahteve organizacija za zaštitu životne sredine. Saksije u kojima se nalaze biljke izrađene su od recikliranih flašica koka-kole i napunjene mešavinom industrijskih bioprodukata i organskog đubriva. Biljke se zalivaju posebnim sistemom po principu kap po kap.

Predstavnici Koka-Kole i Svetske federacije za zaštitu prirode nisu saopštili da li će i u nekim drugim gradovima biti izrađeni slični reklamni panoi. (M.B.)

 

|Search:Find More About Bilbord koji udiše ugljen-dioksid|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro