Epl osvežio Mekbuk Er i odbacio Mekbuk

EPL (APPLE) JE U SREDU OSVEŽIO svoju seriju prenosivih računara Mekbuk Er (MacBook Air) opremivši ih bržim procesorima zasnovanim na Intelovoj arhitekturi Sendi Bridž (Sandy Bridge) i dodavši im podršku za Tanderbolt (Thunderbolt), sistem koji prenosi podatke brzinama do deset gigabita u sekundi.

U isto vreme kompanija je tiho prestala da nudi računare serije Mekbuk (MacBook) od 1000 dolara, koje su se prvi put pojavili 2006, tako da je Er postao njen najjeftiniji prenosivi model.

Glasine da će Mekbuk Er doživeti promenu kružile su nekoliko meseci, a većina je u istu vreću stavljala i istovremeno pojavljivanje nove verzije operativnog sistema Mac OS X 10.7, poznatog i pod nazivom Lav (Lion). Ispostavilo se da su obe bile tačne. 

Novi modeli Mekbuk Era imaju iste cene kao i prethodni – najjeftiniji košta 1000 -1 dolara, a najskuplji 600 dolara više, pri čemu je uočljivo i nekoliko promena u spoljašnjem dizajnu u odnosu na generalku iz oktobra 2010. Epl je naime vratio u igru tastaturu s pozadinskim osvetljenjem, kojoj su se mnogi nadali, jer su bili nezadovoljni kad je prošle godine odbačena zbog smanjivanja dimenzija računara i snižavanja cene.

Najmanji modeli koji imaju ekran od 29,5 cm (11,6 inča) sada imaju Intelov dvojezgrani procesor Core i5 koji radi na 1,6 GHz, neznatno sporiju verziju procesora koji se ugrađuje u najjeftiniji model serije Mekbuk Pro (MacBook Pro). Modeli sa ekranom od 33,8 cm (13,3 inča) imaju isti procesor koji radi na 1,7 GHz. Najjače konfiguracije i manjih i većih modela mogu se opremiti i pocesorom i7 na 1,8 GHz (za dodatnih 150 i 100 dolara, redom).

Kapaciteti fleš memorije ostali su isti kao i kod ranijih modela. Manji model od 29,5 cm koji košta 1000 dolara ima SSD disk od 64 GB, dok se za model sa duplo većim kapacitetom mora dodati još 200 dolara. Veći modeli od 33,8 cm sa 128 GB koštaju 1300 dolara a sa 256 GB 300 dolara više.

Radna memorija u tri od četiri Era povećana je na 4 GB, a samo najslabiji i najmanji model ima 2 GB. Kapacitet joj se ne može menjati, jer su memorijski čipovi zalemljeni za matičnu ploču.

Epl je Mekbuk Eru dodao Tanderbolt priključak kako bi ga izjednačio s moćnijom serijom Mekbuk Pro. Ova tehnologija koju je razvio Intel nudi direktne dvosmerne veze sa brzim periferijma kao što su diskovi i koristi opcione adaptere za druge vrste priključaka, uključujući FireWire, USB, Gigabit Ethernet i Eplov DisplayPort. Mekbuk Pro je inače prvi opremljen Tanderboltom u februaru.

Iako se spoljne dimenzije Era nisu promenile, težina mu se malo povećala – manji Er je dobio dodatnih 20 grama a veći 30. Što se tiče rada na baterije promena nema. Manji model će raditi pet sati a veći sedam pri bežičnom prebiranju po internetu.

Novi modeli Mekbuk Era mogu se kupiti odmah.

Zanimljivo je da je Epl u ponedeljak ponudio i unapređeni model svog najmanjeg stonog računara Mek Mini (Mac Mini), U njemu je sad Intelov Core i5 koji se može zameniti i bržom verzijom i7. I ovaj računar sada ima Tanderbolt priključak, a dve najjaftinije verzije od 600 i 800 dolara obe imaju disk od 500 GB. Ove računare Epl je poslednji put osvežio u junu 2010. (M.V.)

 

|Search:Find More About Epl osvežio Mekbuk Er i odbacio Mekbuk|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv