Fondacija Bila i Melinde Gejts pomaže borbu protiv dečje paralize

Humanitarne organizacije koje se bore protiv dečje paralize (poliomielitisa), dobile su nedavno značajnu finansijsku podršku, budući da se u tu akciju uključila i Fondacija Bila i Melinde Gejts.

Fondacija Bila i Melinde Gejts (The Bill & Melinda Gates Foundation) osnovana je januaru 2000. godine, sedište joj se nalazi u Sijetlu, ima oko 500 zaposlenih i raspolaže fondom od oko 65 milijardi dolara. Fondaciju su od osnivanja do januara ove godine vodili Gejtsov otac Viljam H. Gejts, stariji i Peti Stounsifer, a od nedavno vodi je Džef Rejks, dugogodišnji rukovodilac više Microsoftovih odeljenja, koji je na mestu glavnog izvršnog rukovodioca zanenio Peti Stounsifer.

Fondacija je poznata po svojoj delatnosti na planu zdravstvene zaštite širom sveta, posebno po donacijama namenjenim za borbu protiv side ili malarije. Velike sume novca Fondacija poklanja i na planu obrazovanja, posebno za gradnju javnih biblioteka, dok na lokalnom planu Fondacija pomaže uglavnom stanovnike američkih država Vašington i Oregon.

Fondacija Bila i Melinde Gejts je novoformiranom fondu za borbu protiv dečje paralize poklonila 255 miliona dolara, dok su ostali donatori udruženje Rotary International (100 miliona dolara) i vlade Velike Britanije i Nemačke koje su poklonile 100 miliona funti (137 miliona dolara), odnosno 100 miliona evra (129 miliona dolara). Na taj način u fondu za borbu protiv dečje paralize je prikupljeno oko 630 miliona dolara.

Govoreći na skupu udruženja Rotary International u San Dijegu, Gejts je naveo da je prošle godine 1625 dece u svetu obolelo od dečje paralize. „Ako to uporedimo sa brojem obolelih pre 20 godina, čini se da je situacija bolja. Međutim, dečja paraliza je takva bolest da ćemo je, ili iskoreniti u potpunosti ili će se broj bolesnika u svetu vratiti u vreme kada se svake godine povećavao za više desetina ili čak nekoliko stotina hiljada godišnje“, izjavio je Bil Gejts.

|Search:Find More About Fondacija Bila i Melinde Gejts pomaže borbu protiv dečje paralize|

[ad#ad-post1]