AMD ne planira naslednika procesora Geode

Predstavnici kompanije Advanced Micro Devices (AMD) izjavili su početkom ove nedelje da ovaj proizvođač procesora ne planira zamenu za svoj vremešni procesor niske potrošnje Geode, dovodeći u pitanje njegovu primenu u budućim proizvodima kao što su prenosivi računari XO iz projekta „Jedan prenosivi računar za svako dete“ (One Laptop Per Child, OLPC).

Između ostalog, predstavnici AMD-a su izjavili da neće biti naslednika procesora Geode, kao i da procesorska mikroarhitektura koja bi nasledila Geode ne postoji. Jednostavno, procesor je previše star da bi se nastavilo sa njegovim razvojem, iako su dizajn i proizvodni proces bitno unapređeni od trenutka kada je prvi put predstavljen. Ipak, njegova prodaja će biti nastavljena dokle god postoji interesovanje kupaca.

Procesor Geode potiče od integrisanog procesora MediaGX, namenjenog stonim računarima jeftinijim od 1000 dolara, kojeg je sredinom devedesetih razvila kompanija Cyrix. Posle spajanja sa kompanijom National Semiconductor 1999. godine, Cyrix je razvio prvi procesor Geode, zasnovan na dizajnu čipa MediaGX i namenjen integrisanim uređajima. Konačno, 2003. godine, AMD je otkupio Geode od kompanije National Semiconductor.

Jedan od razloga skorog gašenja proizvodnje procesora Geode je i aktuelna svetska ekonomska kriza, naročito ako se ima u vidu da Geode, iako popularan, nije isplativ kao standardni procesori. Analitičari smatraju da se AMD može vratiti na tržište procesora male potrošnje kada se popravi finansijska situacija kompanije. Kompanija može razviti nove štedljive procesore iz postojećih procesora Neo, koji su zasnovani na savremenijem dizajnu, ali analitičari smatraju da je verovatnoća za tako nešto mala.

Geode je integrisani procesor čip koji se sastoji iz x86 procesorskog jezgra, grafičkog jezgra i ostalih komponenti. Procesori Geode iz serije LX rade na taktu od 600 MHz i troše između 0,9 i 5 vati.

Bez nove verzije procesora Geode na vidiku, AMD je doveo u pitanje ugovor sa projektom OLPC koji je obuhvatao isporuke integrisanog procesora za prenosivi računar sledeće generacije XO-2. Pored AMD-a, za taj posao nadmeću se i kompanije Intel i Via.

|Search:Find More About AMD ne planira naslednika procesora Geode|

[ad#ad-post1]