Intel objavljuje detalje o osmojezgarnom procesoru Xeon

Kompanija Intel je saopštila da će na Međunarodnoj konferenciji o integrisanim kolima (International Solid-State Circuits Conference, ISSC) koja se od 8. do 12. februara održava u San Francisku, objaviti detalje o svom prvom osmojezgarnom procesoru Xeon.

Do sada poznati detalji od novom procesoru Xeon, o kome će se na konferenciji diskutovati 9. februara, su oskudni. U programu konferencije je samo najavljen govor Intelovih čelnika o novom osmojezgarnom 16-nitnom procesoru, koji je izrađen u 45-nanometarskoj tehnologiji.

Predstavnici Intela nisu želeli da obrazlože o čemu će govoriti na prezentaciji, niti su izneli dodatne detalje vezane za novi procesor. Vreme održavanja prezentacije sugeriše da je novi osmojezgrni Xeon najverovatnije procesor Nehalem EP, tj. procesor koji je dizaniran za upotrebu u dvoprocesorskim serverima i radnim stanicama. Ovom segmentu Xeonove proizvodne linije je potrebno osveženje, a novi Nehalem EP je najavljen za prvu polovinu 2009. godine.

Kao i ostali procesori iz serije Nehalem i EP verzija će se isporučivati sa integrisanim memorijskim kontrolerom, a sa ostatkom sistema komuniciraće putem veze Quick Path Interconnect (QPI), koja je odmenila već vremešnu sistemsku magistralu (Front Side Bus – FSB) i omogućila veći protok podataka između procesora i drugih delova sistema poboljšavajući ukupne performanse.

|Search:Find More About Intel objavljuje detalje o osmojezgarnom procesoru Xeon|

[ad#ad-post1]