Prihod kompanije SAP smanjen za dva posto

Jedan od najvećih svetskih proizvođača poslovnog softvera, nemačka kompanija SAP, je u sredu objavila da će do kraja godine smanjiti broj zaposlenih sa sadašnjih 51.500 na 48.500.

Otpuštanjem tri hiljade radnika kompanija će počev od 2010. godišnje uštedeti između 300 i 350 milona evra, saopštili su izršni ko-direktori Hening Kagerman i Léo Apoteker u poruci koju su e-poštom uputili svim zaposlenima. Pored toga u 2009. godini neće biti nikakvih povišica, izuzev u slučajevima kada to zahtevaju lokalni zakoni.

SAP-ov neto prihod za celu 2008. je manji za 2% u odnosu na prethodnu godinu (tako da iznosi 1,89 milijardi evra), mada je ukupan prihod porastao za 13% (na 11,6 milijardi evra).

Uprkos smanjenju neto prihoda, SAP je u četvrtom tromesečju prošle godine ostvario dobre rezultate – prihod od softvera i usluga povezanih sa softverom veći je za 8% u odnosu na isto tromesečje 2007. godine (ukupno 2,67 milijardi), dok je ukupan prihod dostigao 3,5 milijardi, što je takođe za 8% više. Ukupan neto prihod u poslednjem tromesečju povećan je za 13% i iznosi 850 miliona evra.

Prema američkom načinu knjigovodstvenog obračuna (Generally accepted accounting principles, GAAP), SAP-ov prihod od softvera za celu godinu iznosi 3,61 milijardi evra, što je 6% više nego u prošloj godini.

„Ovo je mogla biti najbolja godina u istoriji kompanije, ali od septembra imamo novu realnost u svetskoj ekonomiji“, izjavio je Apoteker na konferenciji za novinare organizovanoj istog dana preko Interneta.

Rezultati obuhvataju i prihode koji su posledica kupovine francuske kompanije Business Objects SA, koja proizvodi softver za prikupljanje i analizu poslovnih informacija (Business Intelligence, BI); tu kompaniju je SAP kupio 21. januara 2008. Većina rasta prihoda u oblasti softvera i softverskih usluga potiče upravo od proizvoda kompanije Business Objects, rečeno je na konferenciji. Proizvod kojim SAP još uvek ne uspeva da ostvari željenu dobit je Business ByDesign, njegova ponuda u kategoriji tzv. „usluga na zahtev“.

Rezultati saopšteni na konferenciji za novinare su preliminarni, a biće potvrđeni kad SAP sledećeg meseca objavi svoj godišnji izveštaj. Jedan podatak bi se u međuvremenu mogao promeniti, jer tek treba da se vidi koliko će kompaniju koštati poravnanje u sporu sa Oracleom, vezano za aktivnosti SAP-ovog ogranka TomorrowNow. Sudska odluka u to sporu se očekuje pre nego što kompanija „zatvori“ knjige.

|Search:Find More About Prihod kompanije SAP smanjen za dva posto|

[ad#ad-post1]

tnews