Google zavrteo novi globus

U ponedeljak 2. februara Google je u San Francisku u prisustvu poznatih ličnosti predstavio Google Earth 5.0 beta, najnoviju verziju svoje aplikacije za geoprostorno mapiranje.

Brojnoj okupljenoj publici obratili su se Erik Šmit – izvršni direktor kompanije, Al Gor – bivši potpredsednik SAD i Džimi Bafet, popularni američki muzičar, koji su redom opisivali novi Googleov svet. Potom im se pridružila i Silvija Erl, slavni okeanograf i istraživač društva National Geographic.

Google Earth 5.0 sadrži nekoliko značajnih novina. Najveća promena je to što Googleov globus sada sadrži i okeane, dodatak za čije je uključivanje delom zaslužna upravo Silvija Erl, jer je još pre nekoliko godina predložila da Google svoju kopneno-centričnu geoaplikaciju preimenuje u Google Dirt (kopno, rimuje se sa Earth – Zemlja).

Opcija Ocean u aplikaciji Google Earth omogućava korisnicima da zarone pod talase, pogledaju video snimke živog sveta u okeanima i vide slojeve podataka koji otkrivaju kako okeani funkcionišu.

„Kad pomislite na Google Earth, gubite iz vida većinu Zemlje, a to su okeani“, rekao je Šmit.

Novi „slojevi“ ovog softvera zasnovanog na satelitskim snimcima sadrže topografske mape morskog dna, lokacije potonulih brodova i mesta gde cvetaju alge, pa čak i mape fitoplanktona, najzastupljenije karike u okeanskom lancu ishrane. U okviru slojeva korisnici mogu da istražuju multimedijske sadržaje koji mape i podatke kombinuju s video snimcima, kvizovima i drugim interaktivnim detaljima.

Za Šmita i ostale govornike na jutarnjoj prezentaciji, unapređeni Google Earth nije samo ispravka za prethodno izostavljanje vode, već i sredstvo koje će omogućiti bolje informisanje o našoj planeti i njenim klimatskim promenama. „U pitanju je platforma za nauku i istraživanja, ali i za doslovno shvatanje budućnosti sveta“, rekao je Šmit.

Gor je pohvalio Google Earth kao organizacionu metaforu. Baš kao što nam je metafora površine stola omogućila da kroz odgovarajući grafički interfejs upoznamo računare, on Google Earth vidi kao sredstvo koje će nam ojačati odnos s našom planetom.

Jedan od načina koji to omogućavaju je, po njegovom mišljenju, novina koja omogućava da se vide promene u izgledu predela praćenjem satelitskih snimaka dobijenih u različitim trenucima –pomeranjem kazaljke na vremenskoj osi.

Gor je rekao da mu je na početku kampanje u kojoj je ukazivao na problem klimatskih promena bilo veoma teško da sakupi slike koje pokazuju nestajanje glečera, ali da će zahvaljujući opciji Historical Imagery svako i sam moći da to učini na još uverljiviji način.

Silvija Erl je poručila da Google Earth treba koristiti kako bi se podigla svest o tome koliko je važno da okeani budu zdravi, „jer bez plavog neće biti ni zelenog“.

Još jedna značajna novost koju donosi Google Earth 5.0 jeste opcija Touring koja omogućava da se snime i potom razmenjuju leteće ture propraćene glasovnim komentarima uz korišćenje slika iz aplikacije. „Cilj nam je bio da omogućimo ljudima da ispričaju svoje priče i podele ih s drugima“, rekao je Džon Hanke, direktor ogranka Google Earth and Maps. Google Earth 5.0 pored toga sada može da prihvata podatke o kretanju iz GPS uređaja.

I na kraju, Google Earth 5.0 sada sadrži i slike sa Marsa, u visokoj rezoluciji. Kad se izabere opcija „Mars“, korisnici dobijaju pristup prikazima površine crvene planete koje su snimila dva Nasina robotska vozila tokom svog petogodišnjeg kretanja po njenim brdima i kraterima – svojevrsni Google Mars Street View.

Google Earth je preveden na 41 jezik i od kad se pojavio juna 2005. preuzet je preko 500 miliona puta.

Download: Google Earth 5.0.11337.1968 Beta (Windows)
Download: Google Earth 5.0.11337.1968 Beta (Linux)

|Search:Find More About Google zavrteo novi globus|

[ad#ad-post1]