Intel odlaže predstavljanje naredne generacije Itaniuma

Kompanija Intel je početkom ove nedelje saopštila da odlaže predstavljanje nove generacije svog 64-bitnog procesora Itanium, namenjenog poslovnim serverima, koji će biti zasnovana na četvorojezgarnom čipu radnog naziva Tukwila.

Planirano predstavljanje novog procesora odloženo je za sredinu ove godine. Do odlaganja je došlo jer Intelovi inženjeri žele da usklade procesor sa budućim tehnologijama.

Intel planira da integriše novu memorijsku tehnologiju koja može da ubrza rad servera i omogući kompatibilnost procesorskog podnožja platforme Tukwila sa budućim procesorima Itanium. Osim toga, kompanija planira uvođenje tehnologije koja će bolje iskoristiti mogućnosti nove memorije DDR3 tipa. U poređenju sa aktuelnom memorijom koja zadovoljava DDR2 standard, DDR3 memorija omogućava bržu komunikaciju sa procesorom, a to znači i bolje performanse celog serverskog sistema.

Nova tehnologija, nazvana „skalabilni memorijski bafer“ zaobilazi trenutna ograničenja u količini memorije koju server može da alocira. Smeštena između centralne procesorske jedinice i DDR3 memorije, ova tehnologija manipuliše kanalima za komunikaciju radi proširenja njenog kapaciteta.

Procesor Tukwila, najavljen još 2007. godine, udvostručuje performanse Intelovog aktuelnog dvojezgarnog procesora Itanium 9100. Procesor ima čak dve milijarde tranzistora i 30 MB keš memorije. Radni takt novog čipa iznosi 2 GHz, a isporučuje se sa dvostrukim integrisanim memorijskim kontrolerom. Procesor sa ostatkom sistema komunicira putem tehnologije QuickPath Interconect (QPI), koja pruža znatno veće mogućnosti i protok informacija od stare sistemske magistrale (Front Side Bus – FSB).

Procesor Tukwila će biti proizveden nešto starijom 65-nanometarskom tehnologijom zbog toga što je Intel odlučio da preskoči 45-nanometarski proizvodni proces i procesor koji će naslediti Tukwilu, a čije je radno ime Poulson, izradi 32-nanometarskom tehnologijom.

Predstavnici Intela nisu želeli da najave kada će Poulson biti predstavljen. Od ranije je poznato da će procesor Poulson naslediti procesor čije je radno ime Kittson.

|Search:Find More About Intel odlaže predstavljanje naredne generacije Itaniuma|

[ad#ad-post1]