Smanjena prodaja grafičkih procesora

Kao i svi drugi, i proizvođači grafičkih procesora osećaju posledice ekonomske krize. Prema nedavno objavljenim podacima, prodaja u poslednjem tromesečju prošle godine bila je znatno manja nego u istom periodu 2007.

“Na tržištu su svi imali smanjene isporuke – samo su neki osetili veći udarac od drugih”, piše u izveštaju firme Jon Peddie Research, u kome se kao uzrok velikom smanjenju prodaje navodi pad potrošnje krajnjih korisnika.

Ukupno gledano, isporuka grafičkih procesora je u četvrtom tromesečju 2008. bila manja za 28 procenata. Od tri velika proizvođača – kompanije Intel, Nvidia i Advanced Micro Devices – posledice svetske krize najviše je osetila Nvidia, koja je isporučila 34,3 procenta manje svojih grafičkih čipova. AMD je doživeo “pad” od 23,8 procenata, dok je Intel, koji proizvodi integrisane grafičke skupove čipova umesto vrhunskih procesora koje proizvode Nvidia i AMD, imao isporuke manje za 20,9 procenata.

Iako kratkoročne prognoze nisu nimalo ružičaste, u kompaniji Jon Peddie Research kažu da se vidi svetlost na kraju tunela. \”Predviđamo veoma jako treće i četvrto tromesečje ove godine, ali se slažemo da će prvo i drugo tromesečje verovatno biti najlošiji još od ‘pucanja Internet balona’ 2000. godine.”

|Search:Find More About Smanjena prodaja grafičkih procesora|

[ad#ad-post1]