Prepoznavanje na osnovu vena u prstu

Korporacija Sony objavila je početkom nedelje da je razvila tehnologiju prepoznavanja pomoću vena u prstu i nazvala je „mofiria“. Tehnologija omogućava brz odziv i visoku tačnost, a realizovana je u kompaktnom modulu koji se može ugrađivati u mobilne uređaje kao što su personalni računari i mobilni telefoni.

U odnosu na druge biometrijske tehnike prepoznavanja, venska postiže veću tačnost i otpornija je na podvale jer koristi vene u ljudskom telu. Raspored vena u prstu razlikuju se od osobe do osobe, a smatra se i da se ne menja tokom godina.

Mofiria koristi jedinstven metod u kome CMOS senzor postavljen pod uglom hvata svetlost raspršenu venama unutar prsta i stvara njihovu planarnu sliku. To je omogućilo da se razvije malen i fleksibilan dizajn pogodan za ugradnju u mobilne uređaje.

Raspored vena se ekstrahuje iz snimljene slike, a odgovarajući podaci se komprimuju i smeštaju u memoriju iz koje se potom mogu prebacivati na mobilni uređaj.

Sonyjev jedinstveni algoritam omogućava brzo i jednostavno korišćenje, jer automatski koriguje razlike koje su posledica različitog položaja prsta. Posledica svega je da je tačnost prepoznavanja visoka, jer je stopa pogrešnog odbijanja (False Rejection Rate, FRR) manja od 0,1% a stopa pogrešnog prihvatanja (False Acceptance Rate, FAR) manja od 0,0001%. Vreme potrebno za identifikaciju je oko 0,015 sekundi na personalnom računaru s Intelovim procesorom koji radi na 2,8 GHz, a 0,25 sekundi na mobilnom telefonu s procesorom ARM9 koji radi na 150 MHz.

Sony planira da promoviše korišćenje ove tehnologije u mobilnim uređajima i u sistemima za kontrolu ulaza. Komercijalizacija će započeti u toku ove godine.

|Search:Find More About Prepoznavanje na osnovu vena u prstu|

[ad#ad-post1]

tnews