Rani korak Phenoma II ka DDR3 memoriji

Kompanija Advanced Micro Devices (AMD) prikazala je prošle nedelje procesore s više jezgara namenjene stonim računarima koji rade s bržim tipovima memorija, što će podići performanse sistema.

AMD-ovi procesori Phenom II sa tri i četiri jezgra sada sadrže kontrolere za DDR3 memorije, što će prenošenje podataka između procesora i memorije učiniti bržim u odnosu na postojeće kontrolere za DDR2 memorije. Ovi čipovi namenjeni širokom tržištu rade na frekvencijama od 2,5 GHz do 2,8 GHz i izrađuju se sa keš memorijom raznih veličina.

Podrška za DDR3 memorije stigla je ranije nego što se očekivalo. Krajem prošle godine AMD je objavio da će podršku za brže memorije ugraditi do sredine 2009. godine, s tim što će taj rok eventualno pomeriti u zavisnosti od kretanja cena memorija i drugih faktora.

Analitičari smatraju da je AMD preduzeo ovaj rani korak jer se čitava industrija sprema za prelazak sa DDR2 memorija, koje trenutno dominiraju tržištem personalnih računara, na brže DDR3 memorije, ali smatraju da će do potpunog prelaska doći sredinom 2010. godine.

Čipovi Phenom II radiće i sa DDR2 memorijama ukoliko korisnici žele da prođu jeftinije, jer su današnje DDR3 memorije i do tri puta skuplje.

Da bi mogli da komuniciraju s DDR3 modulima na matičnoj ploči, ovi procesori će se ugrađivati u nova podnožja AM3. Proizvođači matičnih ploča poput kompanije Asustek Computer već su najavili ploče kompatibilne s AM3 podnožjima. Novi procesori radiće i na pločama s podnožjem AM2+ koja podržavaju samo DDR2 memoriju.

Prvi čipovi Phenom II proizvedeni 45-nanometarskom tehnologijom predstavljeni su prošlog meseca.

Novi Phenom II X4 910 sa četiri jezgra i 8 MB keš memorije radi na 2,6 GHz, dok serija 800 radi na učestanostima između 2,5 GHz i 2,6 GHz i ima keš memoriju od 6 MB. Objavljena je samo cena modela X4 810 na 2,6 GHz – ona iznosi 175 dolara.

Novina među procesorima serije Phenom II su verzije sa tri jezgra. Model X3 720 radi na 2,8 GHz a X3 710 na 2,6 GHz, a oba imaju keš memoriju od 7,5 MB. Koštaju 145 odnosno 125 dolara, redom. Procesori s tri jezgra zapravo su čipovi s četiri jezgra od kojih je jednom jezgru onemogućen rad.

|Search:Find More About Rani korak Phenoma II ka DDR3 memoriji|

[ad#ad-post1]

tnews