NEC se povlači sa evropskog tržišta računara

Prema najavama japanskih medija, kompanija NEC planira da se do sredine ove godine povuče sa evropskog tržišta poslovnih računara, kako bi pokušala da na taj način umanji gubitke.

NEC planira da prekine sa proizvodnjom računara u svojoj podružnici NEC Computer SAS u Francuskoj, smanji ukupnu proizvodnju u svojoj fabrici i orijentiše se na tržište servera. Prema najavama medija, pregovori o tim potezima kompanije su već počeli, a analitičari predviđaju da će NEC ograničiti poslovanje samo na japansko tržište, odnosno povući se sa tržišta Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

Prošle nedelje, čelnici NEC-a su revidirali finansijske planove za tekuću fiskalnu godinu i najavili zatvaranje 20.000 radnih mesta širom sveta. Oko 60% otkaza biće podeljeno u NEC-ovim pogonima van Japana.

U tekućoj fiskalnoj godini, koja se u NEC-u završava krajem marta, očekuju se gubici u vrednosti od 3,15 milijardi dolara, za razliku od očekivanog profita od 163 miliona dolara. Očekivana prodaja iznosi 45,7 milijardi dolara, što predstavlja pad od 9 procenata u odnosu na isti period prethodne godine.

Kompanija Fujitsu, NEC-ov najveći konkurent na japanskom tržištu, takođe razmatra svoju učešće na evropskom tržištu.

|Search:Find More About NEC se povlači sa evropskog tržišta računara|

[ad#ad-post1]