Intel kreće u bitku protiv recesije i konkurencije

Intel je u utorak 10. februara objavio da će ubrzati izgradnju pogona za proizvodnju 32-nanometarskih procesora i prestati da proizvodi neke od svojih 45-nanometarskih procesora s integrisanom grafikom, čime će nesumnjivo povećati prednost u odnosu na rivalsku kompaniju AMD. Istovremeno je počeo i da snižava cene ne bi li kupce koji oklevaju lakše privoleo da otvore novčanike. Ova dva poteza biće jaki udarci za AMD čiji su godišnji prihodi tek šestina Intelovih i neće ih biti lako ublažiti.

Pojedini analitičari su ove Intelove odluke ocenili kao jedan oblik stimulativnog paketa za svetsku potražnju procesora. Postoji saglasnost u oceni da Intel time pokazuje kako uprkos ekonomskoj krizi, zbog dubokih džepova, recesija može da mu bude prijatelj, jer će investiranjem u teškim vremenima spremno dočekati povratak potražnje.

Intel snižava cene svojih starijih procesora i do 40%, što su mnogi protumačili kao znak ekonomskog pritiska. Međutim, Intelovi rukovodioci kažu da je to samo jedan deo strategije, jer kompanija planira da uloži sedam milijardi dolara u svoje proizvodne kapacitete u SAD namenjene 32-nanometarskim čipovima. Čak je skratila i rokove kako bi čipove za personalne računare počela da proizvodi u četvrtom tromesečju ove godine.

IDC procenjuje da se ukupna prodaja procesora u svetu znatno smanjila u poslednjem tromesečju 2008. i da će verovatno nastaviti da opada i u prvoj polovini ove godine.

Intel je na usporavanje potražnje u januaru odgovorio odlukom da zatvori četiri fabrike za sklapanje i testiranje i otpusti 6000 radnika. Pored toga prestaće da proizvodi 45-nanometarske procesore Havendale i Auburndale s integrisanom grafikom, kako bi se usredsredio na naprednije i brže 32-nanometarske modele.

Prve čipove urađene u tehnologiji od 45 nanometara Intel je počeo da isporučuju pre više od godinu dana, a u novembru prošle godine pustio je u prodaju 45-nanometarski procesor Core i7 namenjen stonim računarima. Sada je 45-nanometarska tehnologija izgubila prioritet, jer je on prebačen na 32-nanometarsku čiji će procesori imati zajednički radni naziv Westmere. Prvi čipovi će se pojaviti krajem godine, uključujući procesore s dva jezgra Clarkdale i Arrandale. Čipovi s četiri jezgra (Lynnfield) pojaviće se sledeće godine.

AMD s druge strane neće imati takmaca Intelovom 45-nanometarskom procesoru Core i7 do sledeće godine, a njegovi 32-nanometarski čipovi mogu se očekivati tek 2011.

|Search:Find More About Intel kreće u bitku protiv recesije i konkurencije|

[ad#ad-post1]