Microsoftu priznat desetohiljaditi patent

Microsoft je utorak 10. februar verovatno zaokružio crvenim u svom kalendaru, jer mu je tog dana priznat desetohiljaditi patent, ovog puta za tehnologiju kompjuterske platforme zvane Površina (Surface).

Patent pokazuje kako korisnici mogu da postavljaju objekte, od telefona do prstiju, na kompjuterski ekran nalik površini stola a kompjuter će ih prepoznati, odrediti njihov položaj, orijentaciju i pomeranje, objavio je Microsoft. Ovo omogućava da se objekti potom povežu s podacima ili medijima (poput muzičkih snimaka ili fotografija) koji se nalaze na disku.

Kad se objekat postavljen na površinu prepozna, pokreće se odgovarajući digitalni odziv. Na primer, korisnik može na površinu da stavi ključeve od kola, a kompjuter će prikazati raspored njegovih dnevnih obaveza ili spisak njegovih omiljenih televizijskih emisija koje se emituju te večeri. Aplikacije pisane za ovu platformu reaguju ne samo na fizičke objekte već i na dodir i pokrete prstiju i time obezbeđuju interakciju.

Microsoftu je u 2008. priznato 2030 patenata, zbog čega je dospeo na četvrto mesto liste kompanija kojima je priznato najviše patenata u SAD, navodi se u saopštenju kompanije. (Podsetimo da je u toj godini na prvom mestu bio IBM sa 4186 priznatih patenata.) Kompanija godišnje troši oko osam milijardi dolara na razvoj i istraživanja, čime po njenoj oceni nadmašuje sve druge tehnološke kompanije.

„Većina tehnoloških kompanija, ukjučujući i Microsoft, poslednjih godina je pojačala zanimanje za intelektualnu svojinu i nastoji da iz svojih intelektualnih postignuća izvuče veću poslovnu vrednost“, rekao je Bart Epenauer, glavni savetnik za patente u Microsoftu, u saopštenju koje je kompanija izdala ovim povodom.

O patentima se često razmišlja kao o palicama koje se u sudu koriste protiv konkurenata, ali sada patenti i intelektualna svojina „služe kao mostovi za saradnju putem licenciranja drugih vrsta tehnoloških povezivanja“, rekao je Epenauer.

Kompanija je svoju intelektualnu svojinu počela intenzivnije da licencira od 2003. godine i od tada je potpisala preko 500 licencnih ugovora s kompanijama svih vrsta i veličina.

Kertis Vong, jedan od četvorice istraživača koji su izumeli tehnologiju Površina, rekao je da je cilj ovog patenta bio „da se malo pojednostavi interakcija između fizičkog i virtuelnog sveta“.

Vong, koji je autor 45 patenata, bio je 2006. jedan od autora Microsoftovog petohiljaditog patenta, tehnologije koja ljudima omogućava da postanu gledaoci u mrežnim video igricama. Prošle godine bio je deo tima koji je lansirao Svetski teleskop (World Wide Telescope).

|Search:Find More About Microsoftu priznat desetohiljaditi patent|

[ad#ad-post1]