Univerzitet Karnegi Melon podiže Darvina iz mrtvih

Da je Čarls Darvin danas živ, imao bi da kaže par stvari. Ovo je razmišljanje u osnovi projekta Tehnološkog centra za zabavu Univerziteta Karnegi Melon koji virtuelno oživljava britanskog prirodnjaka i oca teorije evolucije.

Zanimljivo je da je naručilac intervjua Univerzitet Djukejn (čiji je puni naziv Duquesne University of the Holy Spirit), privatni katolički univerzitet u Pitsburgu, jedan od deset vodećih katoličkih univerziteta u SAD.

Pošto će se 12. februara 2009. napuniti ravno 200 godina od rođenja Čarlsa Darvina i 150 godina od objavljivanja njegovog dela „O poreklu vrsta“, kao jedan od specijalnih događaja kojim će se proslaviti ova istorijska godina, ovaj univerzitet želi da javnosti učini dostupnim sintetički intervju s Darvinom i omogući virtuelni razgovor s njim o njegovom životu i teoriji.

Za novi eksponat izložbe „Pitajte Darvina“ organizovane u Karnegijevom centru nauka u Pitsburgu korišćena je tehnologija sintetičkog intervjua Univerziteta Karnegi Melon ili u ovom slučaju, Darvinovog sintetičkog intervjua. U pitanju je jedinstvena patentirana tehnologija koju su razvili članovi pomenutog centra za tehnologiju zabave (ETC) i škole kompjuterskih nauka (SCS), Skot Stivens i Majk Kristel. Tehnologija omogućava pojedincu da razgovara s nekom osobom kao da je stvarna.

Obrađeno je 15 sati video snimaka sa odgovorima Darvinovog duha, kojeg predstavlja glumac u projekciji Darvina koji u prirodnoj veličini stoji u svojoj radnoj sobi. Za one koji Darvina žele da pitaju o najnovijim problemima pripremljen je i dodatni materijal koji je snimilo nekoliko naučnika (biologa i paleontologa) ali i filozofi, teolozi, sveštenici i advokati, njih ukupno 13.

Posetioci mogu da izaberu neko od 199 pitanja o temama koje idu od naučnih do privatnih, a zasnovana su na anketama sprovedenim među decom i odraslima u Pitsburgu i okolini. Pitanja su osmišljena tako da se ispričaju istorijske anegdote i najzanimljiviji detalji iz njegovog života i rada. Posetioci mogu pitati Darvina: Po čemu želite da vas pamte? Definišite mi evoluciju. Kako su izgledala ostrva Galapagos? Šta kažete skepticima? Zašto ste pustili bradu?

„Sintetički intervju omogućava korisnicima da stupe u interakciju s video snimcima tako da mogu da istražuju pitanja i teme koji ih intrigiraju ili su im problematična, umesto da pasivno gledaju film koji im nudi samo pregled“, izjavio je izvršni producent ETC-a, Don Marineli, u pisanom saopštenju.

U pripremi je i internetska verzija izložbe „Pitajte Darvina“.

|Search:Find More About Univerzitet Karnegi Melon podiže Darvina iz mrtvih|

[ad#ad-post1]