Četvrt miliona dolara za informaciju o autoru Confickera

Microsoft nastoji da pojača pritisak na kriminalce koji su odgovorni za najgori virusni napad na Internet poslednjih godina. Kompanija je ponudila nagradu od 250.000 dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja i osude autora virusa Conficker.

Microsoft je objavio da radi zajedno sa istraživačima u oblasti bezbednosti, registrima imena domena i Interent korporacijom za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), neprofitnom organizacijom koja nadzire Internet adrese, kako bi isključili servere sa kojih se pokreću Confickerovi napadi.

„Da bi se pobedile potencijalne zombi mreže kao što je Conficker/Downadup najbolje je da organizacije zadužene za bezbednost i za sistem imena domena rade zajedno“, izjavio je Greg Retrej, glavni savetnik za bezbednost organizacije ICANN, u saopštenju objavljenom u četvrtak 12. februara.

Virus Conficker, poznat i kao Downadup, iskorišćava propust u Microsoftovom operativnom sistemu Windows, koji je ispravljen prošlog oktobra. Međutim, krajem decembra ovaj virus je počeo da se širi velikom brzinom tako da je zarazio preko deset miliona računara širom sveta, uključujući i računare britanske i francuske vojske.

Postoji bojazan da autora virusa neće biti lako osuditi ukoliko se ispostavi da živi u nekoj od zemalja koje imaju blaži stav prema računarskom kriminalu. S druge strane, nagrada od 250.000 dolara mogla bi biti veoma primamljiva hakerima koji znaju ko je odgovoran. Smatra se da organizovane kriminalne grupe obično plaćaju oko 10.000 dolara za pisanje koda koji pouzdano radi.

Ovo nije prvi put da je Microsoft ponudio nagradu poput ove. Kompanija je 2005. godine isplatila 250.000 dolara dvojici ljudi koji su identifikovali Svena Jašana, tinejdžera koji je napisao virus Sasser.

|Search:Find More About Četvrt miliona dolara za informaciju o autoru Confickera|

[ad#ad-post1]

tnews