LG i Samsung razvili solarne mobilne telefone

LG i Samsung su u petak 13. februara objavili da će sledeće nedelje prikazati svoje nove mobilne telefone koji se zasigurno neće nositi u džepu. Dve kompanije su, naime, razvile prototipove u čija su kućišta ugrađeni solarni paneli za punjenje baterija.

Samsungov telefon nazvan Blue Earth ima ekran osetljiv na dodir i zaobljene ivice, kako bi, po navodima kompanije, izgledao kao „lepo zaobljen oblutak“. Da bi ostali na temi očuvanja okoline telefon je napravljen od reciklirane plastike i u njemu nema materijala štetnih po okolinu, kao što su gušioci plamena na bazi broma (brominated flame retardant, BFR), berilijum i ftalati.

Solarne ćelije pokrivaju skoro celu poleđinu kućišta.

LG je objavio vrlo šture informacije o svom prototipu, ali se sa objavljenih fotografija vidi da se radi o verziji telefona KF750 Secret čija je poleđina takođe prekrivena solarnim ćelijama.

Solarni paneli kod oba telefona ne daju dovoljno struje za direktan rad telefona, već se koriste za punjenje ugrađenih baterija.

Odgovor na pitanje da li novi telefoni znače kraj za punjače, glasi: još uvek ne. Samsung je potvrdio da uz njegov model ide i punjač, ali je naglasio da telefon troši svega 30 milavati u režimu na čekanju.

LG je objavio da će komercijalizacija njegovog solarnog telefona biti moguća tek kad budu imali model koji može da izdrži tri minuta razgovora posle deset minuta punjenja.

Pošto u tami džepa ili torbe telefoni neće moći da se pune, korisnici će s vremena na vreme morati da ih izlažu sunčevoj svetlosti. Pored toga, pošto su solarne ćelije smeštene na poleđini, moraće da ih odlažu s licem nadole, što može oštetiti ekran.

Nema sumnje da su ovo tek počeci razvoja solarnih telefona kojima kompanije pokušavaju da pokažu da razmišljaju o očuvanje okoline, ili o korisnicima kojima je do toga stalo, ili o sve razvijenijem tržištu „zelenih“ proizvoda.

Ni LG ni Samsung nisu objavila kada će se ovakvi telefoni naći u ponudi, niti po kojoj ceni će se prodavati.

|Search:Find More About LG i Samsung razvili solarne mobilne telefone|

[ad#ad-post1]