Novi standard za upravljanje ključevima za šifrovanje

Grupa proizvođača koju predvode kompanije IBM, Hewlett-Packard i EMC, predložila je novi standard koji će omogućiti da njihovi softveri za upravljanje šifrovanjem rade jedan s drugim.

Standard koji će se zvati Protokol za interoperabilno upravljanje ključevima (Key Management Interoperability Protocol, KMIP), predložen je kroz Organizaciju za unapređivanje standarda strukturiranih informacija (Organization for the Advancement of Structured Information Standards, OASIS), konzorcijum poznat po razvoju standarda za Web usluge.

Očekuje se da će OASIS krajem ove nedelje objaviti da je formirao komitet za KMIP tehnologiju koji će napraviti konačnu specifikaciju standarda. Komitet će se sastati po prvi put 24. aprila, mada se zna da je KMIP „tiho“ razvijan već preko godinu dana. Podržavaju ga i kompanije Brocade, LSI, Seagate i Thales.

Tvorci standarda vide ga kao jedini način da se zameni postojeći veliki broj različitih proizvoda za upravljanje ključevima za šifrovanje. IT profesionalci danas moraju da koriste različite sisteme upravljanja ključevima da bi kontrolisali ko ima pravo da pristupa različitim delovima mreže. Čest je slučaj da se jedan sistem koristi za šifrovanje e-pošte, drugi za sisteme za čuvanje podataka, a neki treći za baze podataka. „Domet standarda je veoma širok“, izjavio je Mark Šiler, direktor HP-ovog odeljenja za bezbednost. „Moći će da se primeni na gotovo svaku vrstu uređaja koju možete da zamislite.“

Tvorci standarda KMIP poručuju da će njihov standard biti „komplementaran“ postojećim standardima za upravljanje ključevim kao što su IEEE 1619.3 namenjen pretežno sistemima za čuvanje podataka ili XML standard OASIS EKMI.

|Search:Find More About Novi standard za upravljanje ključevima za šifrovanje|

[ad#ad-post1]

tnews