SAD predvodi listu “dvanaest žigosanih”

Pet godina nakon što je Bil Gejts izjavio “da će neželjene poruke e-pošte za samo dve godine postati stvar prošlosti” pošiljaoci te vrste e-pošte aktiviniji su nego ikad, a novi metodi za slanje neželjenih poruka smišljaju se, takoreći, svakodnevno.

Antivirusna kompanija Sophos PLC objavila je nedavno svoj redovni izvštaj o rasprostranjenosti neželjene e-pošte iz koga se vidi da pošiljaoci velikog broja neželjenih poruka sve više zloupotrebljavaju popularne društvene mreže kao što su npr. Facebook ili Twitter. Sve veća popularnost društvenog umrežavanja dovela je do toga da je poseta Facebooku za mnoge korisnike postala redovan dnevni postupak. Bez obzira na to da li korisnici razmenjuju datoteke, pregledaju fotografije ili samo proveravaju gde se nalaze njihovi prijatelji, na Facebooku se svakog minuta postavlja ogroman broj ličnih podataka, što tu mrežu čini glavnim ciljem pošiljalaca neželjene e-pošte ili autora zlonamernih programa.

Kompanija Sophos je u svom izveštaju upozorila da zlonamernici koriiste Facebookov odeljak Wall, svojevrsnu “oglasnu tablu” na kojoj korisnici jedni drugima ostavljaju poruke, koje u prilogu mogu sadržavati fotografije, video odlomke, muzičke datoteke i hiperveze do drugih Web lokacija.

Korisnici Facebooka zatiču na “Zidu” poruku koju je navodno ostavio neki od njihovih prijatelja; poruka obično sadrži hipervezu do neke Web lokacije ili video odlomka. Radi se o tome da zlonamernici koriste lakovernost neopreznih korisnika Facebooka koji ne sumnjaju u takvu poruku, za razliku od poruke sa hipervezom koja im odnekuda stigne e-poštom. Kada neoprezni korisnik Facebooka pritisne hiprevezu, ona ga vodi do lažne Web lokacije gde se od njega traži da ostavi poverljive lične podatke.

Na sličan način se odvijaju i hakerski napadi, a hiperveze koje se u tom slučaju koriste obično vode do hakerskih Web lokacija gde se korisniku nudi da preuzme neku datoteku iza koje se ustvari krije trojanac koji na napadnutom računaru instalira zlonamerni softver, što omogućava napadaču da ostvari kontrolu nad napadnutim računarom.

Analitičari antivirusne firme Sophos objavili i su rang-listu zemalja iz kojih je u 2008. godini dolazio najveći broj neželjenih poruka elektronske pošte.

Redosled na listi se nije mnogo promenio u odnosu na prethodnu rang-listu; SAD se i dalje nalaze na njenom čelu, a iz te zemlje dolazi skoro 20 posto svih neželjenih poruka uopšte. Kina je smanjila broj neželjenih poruka, i spustila se na četvrto mesto na listi (zajedno sa Hongkongom), Velika Britanija se vratila na listu, dok su sa nje ispali Kanada, Japan i Francuska.

Lista “dvanaest žigosanih” zemalja izgleda ovako:

SAD 17,5%
Rusija 7,8%
Turska 6,9%
Kina (uključujući Hongkong) 6,0%
Brazil 4,4%
Južna Koreja 3,7%
Italija 3,3%
Velika Britanija 3,1%
Poljska 3,0%
Indija 2,9%
Španija 2,8%
Nemačka 2,7%

Ostale zemlje 35,9%.

Kada je u pitanju redosled po regionima najveći broj neželjenih e-poruka dolazi iz Azije (36,6%), a slede Evropa, Severna i Južna Amerika, sa 27,1%, 20,7% i 13,4%, redom. Na začelju liste su Afrika sa 1,1% i Okeanija sa 0,7% neželjenih e-poruka.

Kompanija Sophos je i grafički ilustrovala rezultate svog istraživanja, pa tako korisnici računara iz evropskih zemalja mogu ovde pogledati na kojim lokacijama u Evropi se nalaze tzv. “zombi” računari sa kojih se šalju neželjene poruke e-pošte (“zombi” računari su sistemi zaraženi zlonamernim programima koji automatski odgovaraju na komande svojih autora, što napadačima omogućava da preuzmu kontrolu nad napadnutim računarom).

|Search:Find More About SAD predvodi listu “dvanaest žigosanih”|

[ad#ad-post1]