Listanje elektronskih novina na nov način

Urednici mrežnog izdanja američkih dnevnih novina New York Times sprovode u delo ideju o simuliranju čitanja novina kao da se radi o vertikalno postavljenom papirnom svitku.

U najavi svog novog pristupa objavljenoj na adresi http://firstlook.blogs.nytimes.com/2009/02/13/sunday-browsing/ priznaju i kako neke detalje čitanja koji su neodvojivi od listanja novina uz doručak, svejedno ne mogu da imitiraju. Na primer, presavijanje po polovini, kružne fleke od šoljice za kafu i miris sveže odštampanih novina.

Da bi se na njihovom elektronskom svitku jednim pogledom videlo što više informacija, odlučili su da na jedan ekran postave onoliko članaka koliko na njega može da stane. Rasporedili su ih u dvodimenzionalnu rešetku i grupisali po rubrikama. Rubrike se prikazuju tako što uklizavaju odozgo ili odozdo, kao da se radi o ogromnom papirnom svitku koji se odmotava i namotava na oba kraja. Članci vremenom postepeno blede tako da se uvek lako uočavaju oni koji su noviji.

Ljubiteljima efikasnosti spremili su i komande sa tastature. Razmaknica vas odvodi na sledeću rubriku, a ako je pritisnete držeći shift odlazite na prethodnu. Strelice nadole i nagore rade to isto. Kroz rubrike možete da se krećete i tako što ćete držati pritisnut taster „s“ (skraćenica za section), ukucati broj koji se pojavi pored njenog naziva i otpustiti taster „s“. Isto važi i za članke, samo što ćete se služiti tasterom „a“ (skraćenica za article). Ukoliko vam treba podsetnik, samo pritisnite „?“ u gornjem desnom uglu.

Ova funkcionalnost provereno radi na veb čitačima IE7 i 8, Firefox 3.0, Chrome i Safari (Windows). Možete je isprobati na adresi http://prototype.nytimes.com/gst/articleSkimmer

|Search:Find More About Listanje elektronskih novina na nov način|

[ad#ad-post1]

tnews