OTVARANJE FABRIKE ROBOTA

Beograd, 17.2.2009. – Novosadska kompanija ICM Electronics ce 27. Feburara, u sremskom selu Platičevo, u blizini Rume, otvoriti prvu srpsku fabriku za proizvodnju i montiranje robotskih linija. Simboličnom pokretanju prve proizvodne trake prisustvovaće najviši predstavnici republičkih, pokrajinskih i lokalnih vlasti, poslovni partneri, stručna javnost, kao i brojni saradnici ove kompanije.

Radovi na fabrici u Platičevu počeli su polaganjem kamena temeljca ambasadora Japana Tadashi Nagaia, predstavnika Fanuc korporacije za Evropu, kao i generalnog direktora ICM-a Dragana Mićića u septembru prošle godine. Nakon pet meseci radova u kojem su učestovale domaće kompanije iz Novog Sada završeni su radovi na fabrici. Upravna zgrada i proizvodni pogon, u koji će zbog specifičnosti posla, slobodan pristup imati isključivo ovlašćena lica, prostiraće se na preko hiljadu kvadratnih metara.

Dosadašnje investicije u prvu srpsku fabriku robota iznosile su oko milion evra, ali je izgradnja fabrike rezultat dugogodišnjeg razvoja kompanije ICM Electronics, koja se od osnivanja bavi automatizacijom, sarađujući sa japanskom korporacijom OMRON, koja proizvodi visoko sofisticirane komponente automatike.

– Od 2006. godine ICM se bavi i robotizacijom proizvodnih procesa, najviše u saradnji sa japanskim FANUC Robotics-om, ali i nemačkom korporacijom Schunk, koja je specijalizovana za robotske pribore. U poslednjih godinu dana realizovali smo više projekata robotizacije, koji su učinili efikasnijim rad u vodećim preduzećima Srbije. Danas su Kappa Group (Jaffa), Bambi, Banat, Swisslion, Centroproizvod, Imlek, Grand Prom uz nase robote podigli kvalitet proizodnje, ekonomicnosti I produktivnosti tako da mogu da se takmice sa slicnim kompanijama u Evropi, ističe Dragan Mićić.

Vest o izgradnji fabrike, koja će godišnje proizvoditi 50 robota, ujedno je i iznenadila i obradovala stanovnike Platičeva, malog mesta na Savi, poznatog po tradiciji uzgajanja poljoprivrednih kultura. U svakom slučaju, ponosni su što će Platičevo, zahvaljujući kompaniji ICM naći mesto na mapi proizvođača robota svetskih standarda.

Otvaranjem fabrike očekuje se stvaranje uslova da se zadovolji sve veća potražnja za automatizacijom i primenom robota u Srbiji, ali i da se poslovanje ICM Electronics-a proširi na tržišta zemalja regiona i Evropske unije.

|Search:Find More About OTVARANJE FABRIKE ROBOTA|

[ad#ad-post1]