ECDL indeks za predsednika Evropske komisije

Predsednik Evropske komisije Hose Manuel Baroso dobio je devetmilioniti ECDL indeks na ceremoniji koja je priređena u cilju isticanja uspeha ECDL programa i neophodnosti ulaganja u kompjuterske veštine svih zemalja članica kako bi se povećala zaposlenost i izgradila konkurentna ekonomija u Evropi.

Primajući ECDL indeks, predsednik Baroso je naglasio da je kompjuterska pismenost od presudne važnosti za sve Evropljane i izjavio da je Komisija ponosna na činjenicu da je ona inicijator nastanka ECDL programa i na njegov izvanredan napredak koji se danas ogleda u broju od devet miliona realizovnaih ECDL indeksa. Predsednik Baroso je istakao da ,,kompjuterska pismenost predstavlja deo osnovnih veština kao što su čitanje i pisanje i da je ovo poruka koju Komisija šalje svim stanovnicima Evrope; u ovim teškim trenucima za ekonomiju, mnogi zaposleni će morati da se prekvalifikuju i kompjuterske veštine koje danas mogu sa steknu sigurno će im pomoći da nađu nove mogućnosti za bolji život sutra”.

Kako bi pomogla da se prevaziđe ovakva ekonomska situacija, Komisija je pokrenula Evropski ekonomski plan za oporavak koji poziva na pametna ulaganja koja bi postigla veći rast i održivi napredak na duže staze. Hose Manuel Baroso je pozvao zemlje članice EU da još više investiraju u obrazovanje i prekvalifikaciju kako bi zaštitili stanovnike Evrope od poseledica ekonomske krize.

Kao deo ovog plana, Evropska komisija je predložila milijardu evra vrednu investiciju za uvođenje širokopojasnog Interneta u slabo naseljenim oblastima. Ukoliko ova investicija ne bi uključila i IT obuku, Evropa rizikuje dodatno širenje kompjuterskog jaza u oblastima u kojima nivoi pismenosti već zaostaju za evropskim prosekom. Prema izveštaju Eurostat 2008 ističe se da u 2007. godini 49 posto stanovništva u slabo naseljenim oblastima nikada nije koristilo Internet.

|Search:Find More About ECDL indeks za predsednika Evropske komisije|

[ad#ad-post1]

tnews