Kompanija Kaspersky Lab upozorava: napadnuti korisnici Mac uređaja

29. decembar 2014.

Sve veća popularnost uređaja kompanije Apple u poslednje vreme je dovela do toga da se sajber kriminalci sve više interesuju za operativne sisteme OS X i iOS. Ovo predstavlja opasnost za privatnost korisnika i njihove podatke.

Kompanije Kaspersky Lab i B2B International zajedničkim istraživanjem otkrile su da se svaki četvri korisnik Mac desktop računara susreo sa zloćudnim programom tokom protekle godine. U istraživanju se takođe navodi da je 21 odsto ovih sajber napada dovelo do finansijskih gubitaka, uključujući troškove kupovine softvera za ponovno podizanje sistema ili angažovanje IT stručnjaka da „očiste” mašinu.

Nedavno otkriven Trojanac Wirelurker je „živi“ primer zlonamernog softvera posebno napravljenog za napad na korisnike uređaja kompanije Apple. Šest meseci pre nego što su ga otkrili, bio je preuzet više od 356 000 puta iz alternativne „prodavnice aplikacija”, tako je mogao da zarazi značajan broj računara. Wirelurker je jedinstven po tome što je zloupotrebio dosad nepoznatu ranjivost da se raširi na bilo koji Apple iOS uređaj koji je bio povezan sa zaraženim računarom. Trojanac je čak mogao da zarazi uređaje koji nisu prošli kroz „jailbreaking”, tj. bili otvoreni za preuzimanje aplikacija iz spoljnih izvora. Konačan rezultat je da su korisnici OS X, operativnog sistema za koga se verovalo da je siguran od zloćudnih softvera, nenamerno zarazili uređaje koji koriste iOS, još jedan navodno siguran sistem.

Međutim, virusi i druge vrste zlonamernih softvera nisu jedina pretnja korisnicima Mac uređaja. Napadi na mrežu i onlajn prevare, na primer, ne podrazumevaju instalaciju zlonamernih softvera na uređaj žrtve. „Fišing” je jedna takva pretnja. Zanimljivo je da je procenat korisnika OS X koji su se susreli sa finansijskim pretnjama još viši nego kod prosečnih korisnika. Oko polovine korisnika OS X računara (51 odsto) kaže da se susrelo sa finansijskim pretnjama tokom protekle godine, dok je procenat prosečnih korisnika 43 odsto. Ovu statistiku potvrđuju podaci Kaspersky Security Network: od svih „fišing” napada na OS X koje je otkrila kompanija Kaspersky Lab u periodu od novembra 2013. do oktobra 2014. 44 odsto je imalo za cilj krađu finansijskih podataka. U drugim okruženjima, udeo finansijskog „fišinga” je 26 odsto.

Korisnici OS X bi takođe trebalo da budu pažljivi u vezi sa višeplatformskim pretnjama, kao što su ranjivosti u softveru instaliranom na njihovim uređajima. Na primer, ranjivost ShellShock objavljena u septembru 2014. godine može teoretski da omogući sajberkriminalcu da izvrši svaki kod na računaru, uključujući zlonamerne. Međutim, ako sajberkriminalci prvi otkriju ove bezbednosne „rupe”, mogu da zloupotrebe ranjivosti za zlonamerne ciljeve pre nego što proizvođač OS-a može da reši problem.

Drugim rečima, nijedan sistem nije potpuno bezbedan od sajber pretnji; dakle, potrebni su dodatni alati kako bi bila obezbeđena onlajn sigurnost. Kaspersky Internet Security for Mac, integrisan u Kaspersky Internet Security — multi-device 2015 efektivno štiti od zloćudnih softvera i blokira „fišing” napade i napade na mrežu.

newsmaster