Očekuje se prodaja 25 miliona mini prenosivih računara

Broj korisnika društvenih mreža na Internetu prošle godine je porastao za 25 odsto, a ulaganja u IT rešenja za društvene mreže mogla bi u 2009. da premaše 500 miliona dolara. Preduzetnici širom sveta ubrzano traže nove načine da profitiraju od ovog fenomena, ističe se u najnovijem istraživanju konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte: Trendovi u tehnologiji u 2009.

Pre nekoliko godina Web 2.0 promenio je način na koji doživljavamo Internet. Danas smo svedoci razvoja Preduzetništva 2.0 (Enterprise 2.0), specijalizovanog za prodaju tehnologija i aplikacija za blogove i društvene mreže. Konkurentnost Preduzetništva 2.0 rašće paralelno sa uštedama na budžetima za informacionu tehnologiju zbog ekonomske krize.

Trend štednje podstaknuće i porast prodaje mini prenosivih računara (engl. netbook). Deloitte predviđa se da će se na svetskom tržištu u 2009. godini prodati oko 25 miliona ovih uređaja, koji su se na tržištu pojavili pre samo dve godine. Tako bi mini prenosivi računari, pogodni za Internet, mogli ove godine da postanu uređaj sa najvećim rastom prodaje na tržištu PC računara. Ipak, niska cena mini prenosivih računara može nepovoljno da utiče na prihode industrije računara. Procenjuje se, da bi cena ovih malih računara mogla ove godine da padne ispod 250 dolara, zbog čega bi prihod od globalne prodaje personalnih računara po prvi put mogao da se smanji.

Robne marke su poslednjih godina bile važan činilac, kako za tehnološke kompanije, tako i za potrošače. Kupci, podstaknuti reklamnim kampanjama vrednim milijarde dolara, tražili su uređaje najpoznatijih robnih marki, čak i ako zvučno ime nije uvek značilo i da se radi o najboljem proizvodu.

U 2009. godini kompanije i potrošači mogli bi da se okrenu uređajima proizvedenim u relativno nepoznatim kompanijama koje nude odgovarajući kvalitet uz znatno nižu cenu. Poput supermarketa, koji se sve više okreću proizvodima sa sopstvenom robnom markom, proizvođači i trgovci računara verovatno će prilagoditi svoje proizvodne linije novim tržišnim uslovima.

|Search:Find More About Očekuje se prodaja 25 miliona mini prenosivih računara|

[ad#ad-post1]

tnews