Kongres Mobile World otkrio nekoliko tendencija

Veliki skup industrije mobilnih telefona u Barseloni zatvoren je u četvrtak, posle četiri dana koja su donela uzbudljive novosti ne samo ljubiteljima tehnike već i prosečnim korisnicima mobilnih telefona i borcima za očuvanje okoline.

Kongres Mobile World je pored uobičajene najezde demonstracija i najava otkrio i tendencije koje će ovu industriju oblikovati u sledećih nekoliko godina. Najveća novost ove godine bile su prodavnice aplikacija, smatraju upućeni. Mnogi proizvođači su shvatili da bi se bez njih činilo kao da nisu ni bili u Barseloni.

Ovu lavinu pokrenula je kompanija Apple, o kojoj se najviše pričalo, ali čiji predstavnici, kao i obično, nisu prisustvovali kongresu. Apple je svoju mrežnu prodavnicu aplikacija nazvanu „AppStore“ otvorio prošle godine. Ona vlasnicima njenog telefona iPhone omogućava da preuzimaju dodatne aplikacije zahvaljujući kojima mogu da personalizuju svoj uređaj i povećaju njegovu upotrebljivost. Kroz nekoliko godina iPhone će verovatno biti navođen kao prelomni uređaj koji je doveo do toga da korisnici shvate da svoj mobilni telefon mogu koristiti kao prenosivi personalni računar. To će podstaknuti potražnju za Internet uslugama koje će potom otvoriti tržište oglašavanja na mobilnim telefonima ali i tržište aplikacija za usluge kao što su mape, vesti, igrice ili druženje.

Industrija sada nastoji da uhvati priključak s Appleom. Proizvođač mobilnih telefona Nokia, operatori T-Mobile, Orange i Telefonica i softverska kompanija Microsoft objavili su tokom nedelje svoje verzije „AppStorea“. Dok se pre nekoliko godina uzbuđujućim faktorom novog telefona smatrala neka hardverska ili tehnološka novina, sada su to aplikacije i usluge. Apple je nesumnjivo pokazao svetu šta se može uraditi s pametnim telefonom. Većina novih telefona prikazanih ovih dana imitirala je iPhone u pogledu rukovanja putem ekrana osetljivog na dodir a marketinški je isticana jednostavnost s kojom se koriste.

Kongres je važan i zbog toga što je omogućio da se oseti kakvo raspoloženje prevladava u ovoj industriji koja je nesumnjivo počela da oseća posledice globalne finansijske krize, jer su Nokia, Sony Ericsson, Motorola i Alcatel-Lucent počeli da otpuštaju radnike.

Analitičari smatraju da se ova industrija svejedno odupire toj krizi, jer svi proizvođači izjavljuju da neće smanjiti ulaganja u infrastrukturu i tvrde da potrošnja neće značajnije opasti. Pojedini direktori smatraju da vlade treba da ohrabre ulaganje u mreže, jer im industrija mobilnih komunikacija može pomoći da se izvuku iz recesije.

Stigla je i dobra vest svima koji kod kuće čuvaju stare punjače telefona. Vodeći proizvođači pokrenuli su inicijativu da se do 2012. napravi standardni punjač koji će odgovarati svim telefonima.

Ove godine je i solarno napajanje telefona imalo svoj momenat otkrovenja, jer je nekoliko modela na putu da se pojavi na tržištu. Kineska grupa ZTE pokazala je prvi solarni telefon namenjen siromašnijim tržištima. U prodaji će se pojaviti u junu i koštaće svega 40 dolara (32 evra). Samsung je s druge strane pokazao svoj solarni model „Blue Earth“ koji će se u prodaji naći krajem ove godine, a meta su mu potrošači iz razvijenih zemalja koji su zainteresovani za očuvanje okoline. Pošto se u razvijenim zemljama očekuje rast potražnje za vrhunskim modelima mobilnih telefona, na ovo tržište ulaze i proizvođači iz sveta računara. Tajvanski Acer prikazao je čitav niz telefona, a u stopu ga prate Asus i Toshiba.

Primećen je i progres koji je ostvario Internetski gigant Google. Kompanija i dalje nastoji da svoj softver Android nametne kao standardni operativni sistem za mobilne telefone. Tajvanski HTC prikazao je Android telefon nazvan Magic, a kineski proizvođač Huawei prikazao je svoj prvi mobilni telefon zasnovan na ovoj tehnologiji, što znači da trenutno postoje najmanje tri Google telefona.

|Search:Find More About Kongres Mobile World otkrio nekoliko tendencija|

[ad#ad-post1]

tnews