iPhone kontroliše iChange

Znali smo da iPhone može da šalje poruke e-poštom, reprodukuje video, pristupa Internetu i snima fotografije, ali malo je ko očekivao da će kontrolisati automobil. Švajcarska dizajnerska kuća Rinspeed prikazaće sledeće nedelje na sajmu u Ženevi svoj koncept električnog auta koji kontroliše upravo iPhone.

Njihov auto nazvan iChange odbacuje ključeve dajući prednost iPhoneu, koji se postavlja u držač na upravljačkoj tabli desno ili levo od volana. Kad iPhone uspostavi kontakt na ekranu se pojavljuje zeleno dugme „Start“ i kad ga pritisnete motor proradi. Za vreme vožnje iPhone se može koristiti i za druge upravljačke funkcije, na primer za paljenje i gašenje farova.

Međutim, auto je mnogo više od iPhonea. S njim Rinspeed nastoji da revolucionarno promeni način na koji ljudi razmišljaju o automobilima.

Većina automobila projektovana je da prevozi fiksan broj putnika i celo vozilo se zasniva na toj premisi. Čak i kad putujete sami, prostor u vozilu se ne menja. Aerodinamika vozila, pa prema tome i potrošnja, uvek su vezani za taj fiksni broj putnika, ali za iChange to ne važi. U osnovnoj konfiguraciji to je sportski auto za jednu osobu, ali pritiskom na dugme zadnji deo krova se podiže i obezbeđuje prostor za još dva putnika.

Koncept prilagodljive karoserije je verovatno najveća inovacija ovog automobila, ali ne i jedina. To je potpuno električni auto koji radi na litijum-jonske baterije koje su pripremljene u dve konfiguracije: jedna sa manjim brojem baterija, što auto čini lakšim ali mu skraćuje domet, i druga teža, koja omogućava da se pređu veća rastojanja. Siemensov električni motor od 150 kilovata dovoljno je jak da ovaj auto ubrza od nula do 100 km/h za svega 4,2 sekunde.

Audio sistem Harman/Kardon koristi Intelov procesor niske potrošnje, tako da troši manje struje od standardnih sistema, a sistem za navigaciju ne izračunava samo najbrži put do odredišta već i onaj koji je najprihvatljiviji u ekološkom smislu.

Dizajner Frank Rinderkneht, koji je osmislio iChange, dobro je poznat svojim zemljacima u Švajcarskoj po tome što projektuje zanimljiva koncept vozila. Prošle godine na salonu automobila u Ženevi prikazao je sportski auto „sQuba“ koji može da se vozi i pod vodom. Automobili koje dizajnira obično nikad ne stignu na tržište, tako da ni iChange verovatno nećete videti kod nekog prodavca automobila.

|Search:Find More About iPhone kontroliše iChange|

[ad#ad-post1]