Indijske firme i Microsoft dobili najveći broj H1-B viza

Američka nacionalna komisija za nauku saopštila je da je u 2008. godini tamošnja Služba za državljane i imigraciju (U.S. Citizen and Immigration Service, USCIS), dodelila najveći broj H1-B viza, koje američke tehnološke kompanije često koriste da bi zaposlile strane radnike, indijskim kompanijama i Microsoftu.

H-1B vize se svake godine u aprilu odobravaju za narednu fiskalnu godinu; u ovom slučaju radi se o vizama koje su važile za fiskalnu 2008. godinu koja je u SAD započela 1. oktobra 2007. godine, a završila se 30. septembra 2008. Odobreno je približno 65.000 viza, a kompanije koje su dobile najveći deo tog kontingenta su Infosys Technologies (4.559 viza), Wipro (2.678 viza), Satyam Computer Services (1.917) i Tata Consultancy Services (1.539), sve iz Indije. Peto mesto na listi zauzima Microsoft sa dodeljenih 1037 H1-B viza.

Poslednjih godina vlada veliko interesovanje za H-1B vize, tako da se rok za njihovo dodeljivanje sve više smanjuje. U okviru programa H1-B se svake godine dodeli 65.000 redovnih viza, kao i dodatnih 20.000 viza stranim studentima koji diplomiraju na nekom od američkih univerziteta. Dok je ranijih godina trebalo nekoliko meseci za dodeljivanje celokupne kvote viza, prošle godine je kvota popunjena za samo mesec dana, što je najbrže ikada.

Američka administracija odobrava vize na osnovu Zakona o imigraciji iz 1990. godine koji dozvoljava američkim poslodavcima da zaposle visokokvalifikovane radnike iz inostranstva, kojima se viza odobrava na period od tri godine, sa mogućnošću produžetka za isti toliki period. Vize se uglavnom odobravaju osobama iz specijalnih profesija, kao što su arhitekti, inženjeri, kompjuterski stručnjaci i programeri, računovodstveni stručnjaci, lekari i univerzitetski profesori, ali, što je pomalo neobično, i vrhunskim manekenima.

Služba za državljane i imigraciju će 1. aprila ove godine početi da prima zahteve za H1-B vize za fiskalnu 2010. godinu koja počinje 1. oktobra 2009. godine.

|Search:Find More About Indijske firme i Microsoft dobili najveći broj H1-B viza|

[ad#ad-post1]