Predsednik kompanije Intel: Projekti tehnološkog obrazovanja „menjaju“ budućnost Srbije

BEOGRAD, Srbija, 6.mart 2009 – Predsednik Intel Korporacije, Kreg Baret (Craig Barrett) rekao je da će njegova kompanija nastaviti i uvećati napore koje ulaže zajedno sa Vladom Republike Srbije kako bi se podstakao ekonomski razvoj kroz unapređenje obrazovanja i kompjuterske pismenosti u zemlji.

„Obrazovanje je bezgranično važno za decu u Srbiji, kao i za mlade ljude širom sveta”, rekao je Baret. „Projekti e-učenja kakve vidimo ovde menjaju izgled budućnosti Srbije pomažući zasnivanje ekonomskog sistema na osnovama znanja i obrazovanja.”

Baret je lično, tokom posete školi „Jovan Miodragović” u Beogradu, stekao uvid u prve rezultate napora kompanije Intel da uveća stepen korišćenja računara u učionicama. Zajedno sa predstavnicima lokalne vlasti, Baret je bio u prilici da čuje đake kako prepričavaju svoja veoma pozitivna iskustva stečena ovim jedan-na-jedan projektom e-učenja. Intel je donirao 30 „classmate“ računara. „Classmate“ računar je pristupačan, potpuno opremljen, kompaktan i robustan laptop za učenike, dizajniran tako da promoviše interaktivno i saradničko učenje među učenicima i profesorima.

Ovo je Baretova prva poseta Srbiji u dvostrukoj ulozi, kao predsednika kompanije Intel ali i predsednika Globalne Alijanse za Informacione i Komunikacione Tehnologije i Razvoj (United Nations Global Alliance for Information and Communication Technologies and Development).

Baret je ponovio da je kompanija Intel podržava vladine projekata u Srbiji kroz razmenu rešenja i know-how informacija koje su se pokazale efikasnim u drugim zemljama. On se takođe danas sastao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i drugim zvaničnicima, uključujuči zamenika premijera zaduženog za pitanja EU integracija i ministra nauke i tehnološkog razvoja, Božidara Đelića, ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića i ministarku za telekomunikacije i informacione tehnologije, Jasnu Matić.

Razgovori su bili usmereni na pitanja korišćenja informacionih i komunikacionih tehnologija u cilju stvaranja razvijene i uspešne ekonomije, posebno tokom nepovoljnih ekonomskih perioda. Baret dosledno zagovora primenu programa kompjuterskog opismenjavanja i IT tehnologija u obrazovanju kao efikasnog načina prevazilaženja problema tzv. „digitalne podele”, odnosno fenomena rastuće razlike između onih koji imaju efektivan pristup informacionim tehnologijama i onih koji imaju vrlo ograničen ili nikakav pristup.

Ranije danas u Beogradu, Baret je održao uvodni govor na sastanku u Američkoj Privrednoj Komori, čiji su članovi menadžeri najvećih kompanija u Srbiji. On je ponovio da je investicija u obrazovanje i „digitalno zdravlje” pravi metod za sve vlade, naglašavajući da uvećanje IT pismenosti može pomoći oporavk ukupnih ekonomskih prilika u zemlji. Ovo će biti posebno relevantno za napore koje Srbija ulaže na putu ka pridruživanju Evropskoj Uniji.

Srbija je poslednja zemlja koju Baret namerava posetiti kao ambasador za Intelov program „World Ahead”. On je u januaru objavio da namerava da se povuče sa mesta predsednika kompanije Intel u maju.

|Search:Find More About Predsednik kompanije Intel: Projekti tehnološkog obrazovanja „menjaju“ budućnost Srbije|

[ad#ad-post1]