CeBIT 2009 uspešan, broj posetilaca još uvek nepoznat

Predstavnici nemačke kompanije Deutsche Messe, organizatora sajma informacionih tehnologija CeBIT, koji se od 3. do 8. marta održava u Hanoveru, izjavili su da su zadovoljni sa prvim danima skupa, ali nisu saopštili koliko posetilaca je do sada obišlo sajamske hale u Hanoveru.

Organizatori CeBIT-a su ranijih godina obično saopštavali broj posetilaca nakon nekoliko dana održavanja sajma, ali su ove godine odlučili da ga saopšte tek poslednjeg dana. Umesto toga, saopštili su da se broj posetilaca kreće u granicama očekivanog, ali da je njihova struktura promenjena na bolje, što se po nekim mišljenjima verovatno odnosi na veći broj poslovnih posetilaca sajma.

Poslednjih godina CeBIT priblači sve manje posetilaca, tako da su organizatori odlučili da se fokusiraju na velike kompanije i poslovne korisnike i daju im prednost u odnosu na kućne korisnike i publiku koju više zanima elektronika široke potrošnje.

Poslednjih godina broj izlagača na CeBIT-u se smanjuje iz godine u godinu. Primera radi, 2001. godine je na sajmu izlagalo više od 8000 izlagača, 2006. je učestvovalo 6262 kompanije, 2008. 5845 izlagača, a ove godine 4300 izlagača iz 69 zemalja. Predstavnici kompanije Deutsche Messe su naveli da je samo u oktobru, kada je aktuelna svetska ekonomska kriza počela da se zahuktava, više od 1000 kompanija otkazalo učešće na CeBIT-u 2009.

Organizatori su nekoliko dana uoči početka sajma saopštili da je na CeBIT-u 2009 iznajmljeno oko 200.000 kvadratnih metara izložbenog prostora (240.000 kvadratnih metara na CeBIT-u 2008), kao i da će najviše biti smanjen broj učesnika iz Kine, Tajvana i Južne Koreje.

Upravo zbog opredeljenja organizatora da više pažnje posvete poslovnom segmentu, CeBIT 2010 će biti kraći za jedan dan i trajaće od 2. do 6. marta.

|Search:Find More About CeBIT 2009 uspešan, broj posetilaca još uvek nepoznat|

[ad#ad-post1]