Pametna brojila štede energiju u domaćinstvima

Potrošači električne energije godina kontrolišu svoju potrošnju samo preko mesečnog računa za struju. Pošto račun stiže danima ili nedaljama kasnije, nije baš naročito efikasno sredstvo s kojim ćete smanjiti potrošnju, ali sve će to promeniti nova vrsta brojila koji će obezbediti očitavanje u realnom vremenu i trenutnu indikaciju cene koju ćete platiti ako vam je kuća puna kuhinjskih aparata i svakojakih kućnih mašina i uređaja.

Američki predsednik Barak Obama namerava da u okviru svog stimulativnog paketa opremi pametnim brojilima 40.000.000 domaćinstava u SAD, ali u nekim evropskim kućama ti uređaji su već stvarnost i pomažu ukućanima da svakog meseca uštede nimalo zanemarljiv broj kilovata.

Na prošlonedeljnom sajmu CeBIT, elektrodistribucija Baden-Virtemberga (Energie Baden-Württemberg, EnBW) demonstrirala je svoje pametno brojilo koje je potrošačima stavljeno na raspolaganje krajem 2008. godine.

Njihovo kućno brojilo se plaća pet evra mesečno, ali potrošači koji koriste njegove brojne izveštajne funkcije tipično uštede više od pet evra, zahvaljujući boljem kontrolisanju potrošnje struje, tvrde predstavnici ove distribucije.

Brojilo ima jednostavan kružni LCD ekran koji pokazuje tekuće stanje potrošnje, a da bi se iskoristile sve njegove prednosti korisnici moraju da imaju računar.

Na raspolaganju su dva interfejsa, od kojih je prvi na bazi Weba. Izveštaji se dobijaju u petnaestominutnim intervalima preko servera elektrodistribucije, a pošto sadrže i istorijske podatke korisnici mogu, na primer, da uporede svoju aktuelnu potrošnju sa onom koju su imali u isto vreme prethodnog meseca ili prošle godine, ili sa potrošnjom prosečnog domaćinstva. Brojilo izveštava EnBW svakih 15 minuta preko kućne veze s Internetom, a informacija se kroz 30 minuta pojavljuje na Webu.

Druga opcija je očitavanje podataka s brojila u realnom vremenu ukoliko su računar i brojilo u istoj mreži. Na ovaj način korisnici mogu neposredno da prate stanje i analiziraju potrošnju i cenu korišćenja svakog uključenog aparata.

Potrošnja se prikazuje grafikonom na kome se lako uočavaju špicevi koji nastaju kad se neki od aparata uključi, a potom se izračunava koliko bi koštalo ukoliko bi taj aparat, na primer televizor, radio jedan sat ili neko proizvoljno zadato vreme. Može se čak napraviti i scenario njegovog korišćenja, na primer dva sata dnevno, tako da se na kraju godine vidi i koliko godišnje gledate televiziju.

Na demonstraciji upriličenoj za CeBIT, brojilo je bilo povezano na samo jedan kućni aparat, automat za espreso kafu, i posle kuvanja jedne šoljice izračunalo je da će računato na godišnjem nivou kuvanje četiri šoljice dnevno koštati 1,5 evra.

Predstavnik elektrodistribucije koji i sam koristi ovo brojilo, rekao je da je bio iznenađen količinom energije koja se troši čak i kad je sve isključeno. Kad je isključio sve kućne uređaje i pogasio sva svetla, brojilo je i dalje pokazivalo da se struja troši – zbog brojnih senzora i adaptera po kući koji obavljaju neke nevidljive i zaboravljene zadatke. U njegovom slučaju konstantno su trošili oko 200 vati.

Sledeći korak ove tehnologije biće da brojila komuniciraju direktno s aparatima. U početku bi se to radilo tako što bi se aparati uključivali u struju preko adaptera koji komuniciraju s brojilom, ali bi eventualno mogli da se koriste i proizvodi u koje je ugrađena odgovarajuća inteligencija.

|Search:Find More About Pametna brojila štede energiju u domaćinstvima|

[ad#ad-post1]