Procesori ARM u računarima iz projekta OLPC

Nikolas Negroponte, predsednik Upravnog odbora projekta “Jedan prenosivi računar za svako dete” (One Laptop Per Child, OLPC), izjavio je da će se u novoj generaciji računara XO-2 najverovatnije naći štedljivi procesori ARM, umesto dosadašnjih x86 procesora. Prema njegovim rečima, cilj prelaska na procesore ARM je produženje životnog veka baterija koje se koriste u računarima XO-2.

Prvi računar koji je razvijen u okviru projekta OLPC nosi naziv XO. Radi se o robustnom računaru, sa najmanjim mogućim brojem pokretnih delova koji je prilično otporan na vodu. Umesto čvrstog diska koristi fleš memoriju i može da podnese uobičajene padove. Ugrađen je čitač memorijskih kartica Secure Digital, tri USB utičnice i digitalni fotoaparat. Njegova cena trenutno iznosi oko 200 dolara, ali se rukovodioci projekta OLPC nadaju da će ona uskoro moći da bude smanjena na 100 dolara. Računar XO kao operativni sistem koriste Linux, radi sniženja ukupne cene, što je i osnovni cilj projekta – korišćenje računara u siromašnim zemljama. Trenutno, računar XO se isporučuje sa operativnim sistemom po izboru – Fedora Linuxom kompanije Red Hat ili Microsoftovim Windowsom XP.

U računar XO se trenutno ugrađuje AMD-ov vremešni procesor niske potrošnje Geode, koji se sastoji iz x86 procesorskog jezgra, grafičkog jezgra i ostalih komponenti. Prema rečima predstavnika projekta OLPC, u novu generaciju računara XO, model XO-2, koji treba da se pojavi krajem iduće godine će verovatno biti ugrađivan neki od procesora koje će dizajnirati kompanija ARM. Ti procesori bi trebalo da smanje količinu struje koju troši računar i samim tim doprinesu produžavanju životnog veka baterije. Uz to, procesori ARM treba da obezbede bolje performanse računara, pre svega u oblasti multimedije i bežičnog umrežavanja.

Negoponte je, međutim pomenuo i moguće probleme koji mogu nastati ako računar sa procesorom ARM koristi punu verziju Windowsa XP. Prema ranije objavljenim planovima, na računaru XO-2 bi bila instalirana dva operativna sistema – Linux ili Windows XP – a korisnici bi sami birali koji od ta dva sistema će biti pokrenut. Procesori ARM bez problema rade sa operativnim sistemom Windows Mobile, međutim problemi nastaju prilikom korišćenja pune verzije Windowsa XP. Budući da je do pojavljivanja računara XO-2 ostalo više od 18 meseci, Negroponte smatra da ima dovoljno vremena da Microsoft i kompanija ARM isprave taj nedostatak.

Prema do sada objavljenim podacima, računar XO-2 će imati dva ekrana osetljiva na dodir i tastaturu koja če biti takođe osetljiva na dodir. Moći će da se koristi kao uobičajeni prenosivi računar, ali i kao čitač e-knjiga ili tablični računar.

Što se tiče procesora ARM, kompanije Freescale i Qualcomm ih trenutno nude u svojim jeftinim Internet računarima. Freescale ugrađuje procesor MX515 na 1 GHz, zasnovan na procesorskom jezgru Cortex-A8, a Qualcomm procesor Snapdragon, takođe na 1 GHz.

|Search:Find More About Procesori ARM u računarima iz projekta OLPC|

[ad#ad-post1]