Trećina korisnika Interneta upotrebljava samo jednu lozinku

Kompanija Sophos objavila je rezultate svog istraživanja upotrebe Interneta, koji pokazuju da 33 posto korisnika upotrebljava samo jednu lozinku za pristup različitim Web lokacijama. Opreznih korisnika je tek 19 posto – prema navodima predstavnika Sophosa ti korisnici “nikada ne upotrebljavaju istu lozinku dva puta”.

U sličnom istraživanju koje je kompanija Sophos obavila pre tri godine broj korisnika koji upotrebljavaju samo jednu lozinku je iznosio 41 posto. Grejam Kluli, stariji tehnički savetnik u Sophosu, smatra da je podatak da je za tri godine samo 8 posto korisnika Interneta uočilo važnost upotrebe “snažne” lozinke veoma zabrinjavajući.

“Ogromna popularnost društvenih mreža i raznovrstan izbor naloga za pristup velikom broju različitih Web lokacija, pravi su rudnik zlata za hakere i druge zlonamernika na Mreži“, smatra Kluli. “Upotreba samo jedne lozinke za pristup Facebooku i Amazonu, ali i bankarskom računu, predstavlja veoma rizično i nedgovorno ponašanje. Jednom kada neki haker provali nečiju lozinku, samo je pitanje trenutka kada će pristupiti poverljivim podacima korisnika“, dodaje Kluli.

“Razumljivo je zbog čega korisnici upotrebljavaju reči iz rečnika kada smišljaju lozinku. Međutim, ima mnogo boljih načina za pravljenje neprobojne lozinke – odaberite rečenicu i sastavite lozinku od početnih slova svake reči u rečenici. Ili, da bi je učinili još komplikovanijom, zamenite neke reči brojevima“, savetuje korisnike Interneta Grejam Kluli.

|Search:Find More About Trećina korisnika Interneta upotrebljava samo jednu lozinku|

[ad#ad-post1]