Kompanija Sun ugrađuje SSD diskove u svoje servere

Kompanija Sun Microsystems saopštila je da će u svoje nove modele x64 servera i tankih klijentskih servera (blade) ugrađivati čvrste diskove zasnovane na fleš memoriji (solid state disk, SSD). Upotreba tih diskova omogućiće korisnicima za 70 posto brži pristup podacima koji se čuvaju na diskovima, kao i za 90 posto manju potrošnju struje nego što je to slučaj kod servera sa konvencionalnim čvrstim diskovima sa rotirajućim magnetnim pločama.

Kompanija je pokrenula i poseban program pod nazivom “Probaj i kupi” (Try and Buy) u okviru koga korisnici mogu u periodu od 60 dana isprobati model servera koji žele, i ukoliko se na to odluče, kupiti ga uz popust od 20 do 40 posto.

Korisnici koji se odluče za model servera iz serije Sun Fire X6250 Blade, sa Intelovim SSD diskom X-25E kapaciteta 32 GB, moraće da izdvoje 3240 dolara. Server koristi Sunov operativni sistem otvorenog koda Solaris ZFS, koji omogućava da se u jednom računaru kombinuju DRAM memorije i SSD diskovi sa konvencionalnim ATA ili SATA čvrstim diskovima, odnosno SAS diskovima (Serial Aattached SCSI, serijski SCSI), uz korišćenje optimalnih mogućnosti svake od tih komponenata.

Primera radi, u jednom takvom računaru se SSD diskovi zbog svoje brzine mogu koristiti za podizanje sistema, SAS diskovi koji se okreću brzinom od 15.000 obrtaja u minutu kao medij za čuvanje Web aplikacija ili relacionih baza podataka, dok se za manje intenzivne operacije, kao što su primanje i slanje elektronske pošte mogu koristiti jeftiniji SATA diskovi velikog kapaciteta.

|Search:Find More About Kompanija Sun ugrađuje SSD diskove u svoje servere|

[ad#ad-post1]

tnews