Web genom, alternativa za pretraživanje Interneta

Novozelandska kompanija VortexDNA je pokrenula projekat “Web Genome” (http://www.webgenomeproject.org) kao alternativni način pretraživanja Interneta. Cilj projekta je da korisnici nađu sadržaj saglasan njihovom ukusu, stavovima i vrednostima. Učešće u projektu je besplatno.

Projekat za svaku Web stranicu stvara numerički profil nazvan genom na osnovu zbirnog genoma njenih posetilaca. Kako se bude povećavao broj genoma Web strana širiće se i ova virtuelna topografija Weba. Korisnici tu topografiju mogu da koriste da bi pronašli mesta sa sličnim genomima.

Do sada su napravljeni genomi za preko pola miliona strana – što je za sada tek kap u moru Web strana Interneta, jer na oko 108.000.000 postojećih Internetskih lokacija ima ih nekoliko biliona.

Korisnici koji žele da se uključe u projekat treba da instaliraju proširenje za Web čitač nazvano MyWebDNA, popune upitnik da bi stvorili svoj početni genom i potom normalno krstare Mrežom, bez bojazni da će ih slediti nekakav mehanizam praćenja poput „kolačića“ kojima Google želi da uvede novi sistem reklamiranja zasnovan na interesovanjima svojih korisnika.

Vortex DNA, kompanija koja je stvorila projekat Web Genome, kaže da ne prikuplja nikakve informacije o korisnicima koje bi mogle poslužiti da se oni identifikuju.

Projekat je objavljen skoro istovremeno kada i vest da Google hoće da koristi novu tehniku reklamiranja zasnovanu na interesovanjima korisnika, koja uz sadržaj pretraživanja stavlja reklame probrane na osnovu toga šta je korisnik ranije tražio.

Google će tokom vremena pratiti šta tražite da bi uočio kategorije vašeg interesovanja kao što su sportovi, uređivanje vrta, automobili ili kućni ljubimci, a potom će vam nuditi reklame iz tih kategorija. Cilj kompanije je da reklame učini relevantnijim, ali zaštitnici privatnosti smatraju da Google ne treba da prati navike korisnika u krstarenju Webom.

Google smatra da vodi računa o privatnosti, jer korisnicima omogućava da pogledaju, izbrišu ili dodaju kategorije interesovanja koristeći svoj program za krstarenje Internetom. Pored toga, korisnici se mogu isključiti iz ovakvog vida reklamiranja pomoću posebnog dodatka za svoj čitač Weba. Probno reklamiranje na osnovu interesovanja korisnika Google sprovodi kroz mrežu svojih partnera AdSense i YouTube.

|Search:Find More About Web genom, alternativa za pretraživanje Interneta|

[ad#ad-post1]