Efikasnije poslovanje preko interneta

Internet je postao jedan od važnih činilaca koji utiču na poslovanje, iako korišćenje interneta u Srbiji još nije na evropskom nivou, zaključak je učesnika konferencije „Internet ekonomija“, koja je juče održana u beogradskom hotelu Hyatt.

Podaci pokazuju da preduzeća u Srbiji mnogo više koriste prednosti Interneta od individualnih korisnika. Preduslovi za brži razvoj interneta su veća dostupnost, besplatan pristup globalnoj mreži u školama i ustanovama, ali i njegova što šira upotreba u elektronskom poslovanju. Na državi je da omogući uslove za što efikasnije korišćenje informaciono komunikacionih tehnologija i mi ćemo na tome intenzivno raditi, izjavila je na konferenciji ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić.

Uz konstataciju da Internet postaje glavni činilac efikasnog poslovanja u Srbiji, ona je naglasila da je ekonomski potencijal Interneta ogroman, kao i da broj korisnika i pružalaca usluga iz godine u godinu beleži veliki rast.

Predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije, Jovan Radunović, podsetio je da broj korisnika koji preko fiksne telefonije koristi Internet opada, a da se konstantno povećava interesovanje za ADSL i kablovske priključke.

Majkl Hartman, menadžer kompanije Majkrosoft za Centralnu i Istočnu Evropu naglasio je da poslovanje na Internetu ulazi u novu dekadu poslovanja, koju će obeležiti mogućnost da korisnik sinhronizuje i razmenjuje podatke sa računara, preko prenosivih računara do mobilnih telefona. Generalni direktor Majkrosofta u Srbiji, Vladan Živanović, istakao je da pored Microsofta, u Srbiji može da se otvori još najmanje 500 drugih firmi koje bi mogle da izrađuju softver koji bi se izvozio u inostranstvo.

Izvršni direktor kompanije Httpool Rade Tričković i generalni direktor Omnicoma Rade Mačković, istakli su da Internet oglašavanje polako postaje dominantno i u Srbiji, ali da u toj oblasti i dalje nedostaje adekvatna zakonska regulativa.

U radu konferencije učestvovali su i Stojan Vatreš, direktor Razvojnog centra B92, i Darko Dunjić, direktor EUnet koledža, koji su naglasili da će štampani i elektronski mediji morati da se prilagode novim trendovima koje diktira Internet, a Borislav Blagojevići iz ComTrade grupe zaključio je da medijske kuće neće nestati, ali da će svakako u eri Interneta morati da se promene.

|Search:Find More About Efikasnije poslovanje preko interneta|

[ad#ad-post1]