Zakrpljen propust u probnoj verziji Windowsa 7

Kompanija Microsoft je prošle nedelje objavila softversku zakrpu kojom je ispravljen prvi bezbednosni propust u probnoj verziji Windowsa 7. Propust je dobio oznaku “kritično”, najvišu u Microsoftovom sistemu ocenjivanja propusta, koju dobijaju oni propusti što omogućavaju širenje virusa ili crva bez znanja ili reakcije korisnika.

Zakrpa je objavljena u bezbednosnom biltenu MS09-066, a odnosi se na propust u programskom jezgru Windowsa 7, odnosno grafičkom okruženju operativnog sistema. Napadači mogu iskoristiti izmenjene metadatoteke (u formatu WMF ili EMF) i poslati ih drugim korisnicima kao priložene datoteke uz poruke e-pošte, postaviti ih na Web lokacijama ili ih dodati drugim dokumentima kako bi zloupotrebili pomenuti propust. Da bi došlo do zloupotrebe, dovoljno je da neoprezni korisnik otvori datoteku da bi je pregledao.

Prema navodima predstavnika kompanije, bezbednosni propust koji otklanja objavljena zakrpa “provlači se” i kroz neke druge verzije drugih Microsoftovih operativnih sistema. To se pre svega odnosi na probnu verziju servisnog paketa 2 (SP2) za Windows Server 2008 i probnu verziju servisnog paketa 2 (SP2) za Windows Vistu. Oni su zato pozvali korisnike tih verzija Windowsa, ali i korisnike ranijih verzija Windowsa – od Windowsa 2000 do XP-a – da preuzmu i instaliraju zakrpu.

|Search:Find More About Zakrpljen propust u probnoj verziji Windowsa 7|

[ad#ad-post1]