Cisco ulazi na tržište servera

Na nestrpljivo očekivanoj video konferenciji koju je Cisco Systems organizovao u ponedeljak 16. marta, ova kompanija je i zvanično objavila svoj koncept ujedinjenog računarskog sistema (Unified Computing System, UCS) na bazi virtuelizacione tehnologije, servisa i pločastih servera, koji preduzećima treba da pomogne da razviju \”novu generaciju centara za obradu podataka\” i efikasno upravljaju tim centrima.

Domaćin video konferencije, čiji su učesnici sedeli na 14 lokacija opremljenih sistemom TelePresence u raznim gradovima širom sveta, bio je Džon Čejmbers, izvršni rukovodilac Cisco Systemsa. Konferencija je održana u okviru poslednje faze realizacije virtuelizacione strategije koju je kompanija najavila još pre pet godina. Na njoj su učestvovali rukovodioci kompanija Intel, Microsoft, VMware, BMC Software, EMC, Emulex, NetApp, Novell, Oracle, Qlogic i Red Hat koje su ujedno predstavljene i kao partneri u projektu UCS. Kompanija Accenture, integrator sistema, najavljena je kao jedan od partnera koji će pomoći u obezbeđivanju usluga na novom ujedinjenom sistemu.

Ciscova nova arhitektura centra za obradu podataka obuhvata računarske, mrežne, storidž i virutelizacione resurse u jednom sistemu koji se može smestiti u police i projektovanom tako da smanji cenu i složenost IT infrastrukture, rastegne postojeća IT ulaganja i omogući preduzećima da naprave agilan centar za obradu podataka koji će se lako proširivati uporedo s budućim rastom.

Za ulazak na tržište servera, na kome će se nadmetati sa svojim starim partnerima Hewlett-Packardom i IBM-om, Cisco je najavio pločaste servere UCS B-Series, zasnovane na Intelovim predstojećim procesorima serije Nehalem. Novi serveri će sadržati tehnologiju proširene memorije za aplikacije s velikim skupovima podataka.

Da bi obezbedio potrebnu tehnologiju za svoj novi sistem, Cisco se udružio i sa softverskim partnerima kao što su Microsoft, VMware i BMC. U okviru svog ujedinjenog sistema Cisco će prepakivati, preprodavati i podržavati Windows Server 2003, Windows Server 2008 sa Hyper-V tehnologijom i Microsoft SQL Server 2008. S druge strane VMware će obezbeđivati virtuelizacionu tehnologiju, a BMC softver za upravljanje resursima.

Za one koje zanima Linux, Cisco će prodavati i podržavati Red Hat Enterprise Linux kao i predstojeće virtuelizacione proizvode Red Hata. Poput svojih novih rivala HP-a i IBM-a, Cisco će postati i OEM partner proizvođačima serverskim operativnih sistema, čiji će se softver nalaziti na njegovim novim pločastim serverima.

Kompanija Accenture je kao integrator sistema već potpisala da će biti partner za pružanje usluga, i u ponedeljak je najavila četiri usluge za klijente koji se opredele da uvedu Unified Computing System. Cisco je pored toga pozvao i široku mrežu svojih kanalskih partnera da zajedno s njim obezbede novu infrastrukturu namenjenu preduzećima.

I pre ove najave Cisco je objavio svoju nameru da eliminiše ručno integrisanje računarskih i storidž platformi s mrežama i virtuelizacionim sistemima. Čak je priznao i da će početi da se nadmeće sa nekim od svojih partnera.

Većina preduzeća već je imala prilike da uvidi prednosti prve faze virtuelizacije kroz konsolidovanje centara za obradu podataka na ekonomski prihvatljive razmere i pojednostavljeno upravljanje. Međutim, postizanje pune virtuelizacije u kojoj se virtuelne mašine stalno premeštaju s jednog servera na drugi bilo je teško. S druge strane ono omogućava da se nova procesorska snaga dodaje saglasno rastu aplikacija, ili da se poslovi preko noći skinu s fizičkog servera zbog hardverskog održavanja.

Proizvođači servera, storidža i softvera mogu da igraju uloge u upravljaju resursima virtuelizovanih centara za obradu podataka. Ciscovi rukovodioci rekli su da je mreža najbolje mesto za doticanje svih tih zadataka jer je ona jedini element infrastrukture koji dodiruje sve druge.

IBM i HP nisu prevideli značaj mreža u upravljanju centrima za obradu podataka. IBM se povezao s Ciscovim rivalom, kompanijom Juniper Networks na široj strategiji zvanoj Stratus, a očekuje se da će HP jače povezati svoj rastući mrežni ogranak ProCurve sa svojim računarskim ponudama.

Cisco se već nekoliko godina upinje da u mrežnu infrastrukturu unese više funkcija. Među njima su bezbednost, optimizovanje aplikacija i adaptiranje multimedije tako da odgovara različitim klijentima i namenama. Pošto joj se usporava rast prihoda od osnovnog poslovanja u oblasti mrežnih skretnica i usmerivača, kompanija se agresivno grana u druge oblasti, uključujući elektroniku široke potrošnje i videokonferencijske sisteme visoke definicije.

Čejmbers je novi UCS nazvao „tržišnom tranzicijom“ za Cisco, a ulazak na tržište servera i računara smatra najrizičnijim potezom koji je on kao čelnik kompanije preduzeo u blizu 20 godina koliko se nalazi na njenom čelu.

|Search:Find More About Cisco ulazi na tržište servera|

[ad#ad-post1]